Muradiye Belediyesi bünyesinde kurulan Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi ve Konukevi hizmete açıldı. 3 aylık bir çalışmanın ardından açılan kitap ve konukeviyle kısıtlı imkanlarla kadınların her türlü ihtiyacını karşılayacak bir ortam yaratıldı. Kitap ve konukevi dış görselinde "Dünyayı yöneten kalem, mürekkep kağıttır" yazısı dikkat çekiyor. Yine görsel olarak emekçi kadınların, kadın dengbêj Ayşe Şan ve dünya kadın hareketinin öncü isimleri Rosa Luxemburg, Susan Sontag'ın fotoğrafları yer alıyor. 

DANIŞMA MERKEZİ

Proje kapsamında belediyenin başlattığı kitap kampanyası kısa sürede destek buldu. Türkiye’nin birçok yerinden yazarlar kampanyaya imzalı kitaplarıyla katılırken, sosyal medya aracılığıyla kampanyadan haberdar olanlar, çok sayıda kitap bağışında bulundu. Film gösterimlerinin de yapılacağı konukevi, ayrıca bir danışma merkezi olarak da kullanılacak. Bir sosyoloğun da yer aldığı konukevinde, özellikle kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm aranacak. 

‘KADINLARA SÖZ VERMİŞTİK'

Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan, kitap ve konuk evinin kadınlar için neden ihtiyaç olduğunu anlattı. Halkın sorunlarını, taleplerini dinlemek için ilçede gezdiğini söyleyen Balkan, kadınların ilçe merkezinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Kadınların kendilerine ait bir yeri olmadığını dile getiren Balkan, "Kadınlara onlara ait bir yer açacağımıza dair belediye olarak söz verdik. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklarını, kendilerini rahat hissedeceklerini söyledik. Kadın kitap ve konuk evini açmak için çalışmalarımıza başladık. Maddi imkanlarımız çok kısıtlıydı. Buna rağmen bu çalışmayı başlattık" diye belirtti. 

Muradiye Belediye binası önündeki beton bloklar kaldırıldı Muradiye Belediye binası önündeki beton bloklar kaldırıldı

KİTAP EVİNE DESTEK BÜYÜK

Çalışmalarının 3 ay sürdüğünü belirten Balkan, isim konusunda yine kadınlarla bir araya gelerek karar verdiklerini dile getirdi. Balkan, “Kadınlara mücadelesinde ve sanatında yer almış öncü isimlerin fotoğraflarını astık. Zehra Doğan’la iletişime geçtik. Çizdiği kadın fotoğraflarını bize gönderdi. Kadınlar bu fotoğrafları gördüğünde kendilerine ait hissetmelerini istedik. Kitap kampanyası başlattık. Türkiye’nin birçok yerinden yazarlar bizlere imzalı kitaplarını gönderdi. Sosyal medyada gören herkes yine kolilerle kitaplar gönderdi. Ankara, Diyarbakır, Çorum, İstanbul ve Batman’dan çeşit çeşit kitap geldi. Bununla birlikte kadınlar buraya geldiğinde kaç saat olursa olsun izleyebilecekleri filmler koyduk. Ayrıca burası bir danışma merkezi de olacak. Çözüme yönelik adımlar atacağız” diye konuştu. 

‘KADIN YAŞAMIN YARISIDIR’

Bu çalışmanın Türkiye’de neredeyse bir ilk olduğunu ifade eden Balkan, şunları söyledi: “Sadece İstanbul’da kadın yazarlarının olduğu bir kütüphane açılmıştı.  Diğer belediyelere örnek olduğumuzu düşünüyorum. Birçok yerde bu tür kadınlara ait kitap konukevleri açılmalıdır. Kitap evimizin hemen yakınında hastane var. Birçok kişi köylerden gelerek hastane köşelerinde saatlerce beklemelerine gerek kalmayacak. Üst kat öğrenciler için tamamen ders çalışma ve kitap okuma yeri olacak. Ön açıcı farklı etkinlikler de yapmak istiyoruz. Toplumsal eşitlik, özgür, eşit temsiliyeti anlatacağız. Kadınların sadece evde değil yaşamın her alanında olması için çalışmalar yürüteceğiz. Kadınlar olarak her şeyi hak ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü kadın yaşamın yarısıdır.”

MA / Ayşe Sürme