Muradiye'de Belediye Eş Başkanı Safure Güneş'in polis tarafından darp edilmesini protesto eden kitleyi engellemek amacıyla polis tarafından kurulan barikatı aşan halk ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarıyla yürüyerek saldırıyı protesto etti. HDP Wan Milletvekili Özdal Üçer de,  Öcalan'ın posterinin taşınmasının yasak olmadığını belirterek, elinde Öcalan posteri ile yürüdü. 

Van'ın Muradiye İlçesinde dün Kobanê kutlamaları sırasında Belediye Eş Başkanı Safure Güneş'in polisler tarafından darp edilmesini protesto etmek amacıyla bugün yapılan yürüyüş  polisler tarafından engellenmek istendi. Yürüyüşe  HDP Wan Milletvekili Özdal Üçer, DBP Wan İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Miraz Çallı, HDP Wan İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, İlçe Belediye Eş Başkanları ve binlerce  kişi katıldı.

Kitle öncellikle Muradiye meydanında basın açıklaması yaptı. İlk olarak söz alan HDP Wan İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Safure Güneş'e yönelik saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek,  "Siz bu halkın iradesine saygı duymazsanız, bu halkta  size saygı duymaz. Bu tutumunuzdan derhal vazgeçin. Dün yaşanan saldırının sorumluları hakkında derhal gereken soruşturma başlatılmalı ve  bunlar yargı önüne çıkarılmalı" dedi.

Van'ın Muradiye ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi Van'ın Muradiye ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

DBP Wan İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin de, kimsenin Kürt halkının özgürlük mücadelesini geriletemeyeceğini söyledi. AKP Hükümeti‘nin kamu düzeninden söz ettiğini, ancak politikalarıyla kamu düzenini bozduğunu ifade eden Şahin, "Bu mazlum halkın adım adım zafere gittiği bu yolda, bizi ne zalimane kolluk kuvvetleriniz, ne yasalarınız, ne de meclisiniz durdurabilir. Artık kendi topraklarımızda kimsenin bize hakaret etmesine , bizi öldürmesine, zindana atmasına müsahama göstermeyeceğiz" diye konuştu.

Polislerin kendisini kafa sallayarak tehdit ettiğini söyleyen DÖKH aktivisti Nuran Yılmaz,  "Az önce bazı polisler bana kafa sallayarak, el-kol hareketleriyle beni tehdit ettiler. Bizler Sakine Cansızların, Arin Mirxanların ardıllarıyız. Öyle kafa sallamalarla bizi korkutamazsınız. Sizin tehditlerinizle alanlardan çekilmeyiz, aksine daha fazla alanlara ineriz. Safure Güneş'e yönelik saldırı Kürt kadın hareketine yönelik bir saldırıdır. Ancak bu saldırılar Kürt Kadın hareketini büyütür. Demek ki korkuyorsunuz, korktuğunuz içinde saldırıyorsunuz" dedi.

BU ZULMÜ YAPANLAR HESAP VERECEK

Son olarak konuşan HDP Wan Milletvekili Özdal Üçer ise şunları söyledi : "Bu zulmü yapan kim olursa olsun, kaymakam, vali, emniyet müdürü bunlar halka hesap verecek. Bize „taziyelerde foto asmayın,  eylemlerde slogan atmayın, yürürken Sayın Öcalan'ın fotoğraflarını asmayın“ diyorlar. Sıkışınca da İmralı'ya gidip Sayın Öcalan'a koşuyorlar. Burdaa da“ fotoğraflarını indir“ diyorlar. Şimdi diyorlar ki; “kanunmuş.“ Oysa kanun derki kimsenin malına, canına zarar vermediğin sürece istediğin etkinliği yapabilirsin. Eğer bunun yapılmasına izin vermezsen, bu halk sana ne yapar görürsün. Başkanımızı darp eden tüm sorumlular derhal görevden alınmalı. Halkı esas alan kamu görevlileri atansın. Halkımızı bu tür provokasyonlara karşı her türlü önlemini almaya çağırıyoruz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 'Silahlar sussun, demokratik siyaset konuşsun' diyor. Sizlere haddinizi bildirmesi için Kürtlerin silahlanması mı gerekiyor? Yok eğer haddinizi, sınırını aşarsanız burada da Kobanê direnişinin aynısını görürsünüz. Sizin tankınız, topunuz varsa bizim halkımız, hakkımız ve yüreğimiz var. Bunların tuzu şimdi kuru. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan gerilla silahı sustursun, artık çatışmalar dursun' dedikten sonra, gerilla, silahlı güçler bu alandan çekildikten sonra bu sözüm ona IŞİD destekçisi devlet görevlileri de burada tankları ile panzerleri ile fink atmaya başladı. Peki gerilla buradayken neden çıkamıyordunuz?"

ÖCALAN POSTERLERİ İLE YÜRÜDÜLER

Konuşmaların ardından ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile fotoğrafları ile yürüyüşe geçen kitlenin barikat kuran polis yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine eline Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotosunu alan HDP Wan Milletvekili Özdal Üçer, DBP Wan İl Eş Başkanı Miraz Çallı,  HDP Wan İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Öcalan'ın posterini taşımanın yasak olmadığını ve bu fotoğraflarla yürümeye kararlı olduklarını söyledi. Polisin barikatı üzerine yolu trafiğe kapatan kitle daha sonra barikatın üzerine yürüdü. Kitlenin kararlı tutumu sonucu polis barikatı kaldırdı. Muradiye Belediyesine kadar yürüyen kitle 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganları attı.