Mısır’daki arkeologlar, Kahire’nin güneyindeki büyük bir mezarlık olan Sakkara nekropolünde 50’den fazla ahşap lahit, Eski Krallık kraliçesine adanmış bir cenaze tapınağı ve 4 metrelik Ölüler Kitabı parşömeni de dahil olmak üzere önemli bulgular ortaya çıkardılar.

Mısırbilimci Zahi Hawass ve meslektaşları, 10 ila 12 metre derinliğinde 52 mezar çukurunda Yeni Krallık dönemine (MÖ 1570-1069) ait gibi görünen tabutları keşfettiler. Eski tanrıların resimleri ve ölen kişinin öbür dünyada gezinmesine yardımcı olduğu düşünülen Ölüler Kitabı’ndan alıntılar lahitleri süslüyordu.

Tabutlar, muhtemelen Teti kültüne tapınanların kalıntılarını içeriyordu. 

Hawass, araştırmacıların ilk olarak Eski Krallığın (MÖ 2680-2180) Altıncı Hanedanı hükümdarlarından biri olan Kral Teti piramidinin yanında duran bölgeyi 2010 yılında kazmaya başladıklarını söylüyor. “Ancak piramidin içinde bize piramidin kime ait olduğunu söyleyecek bir isim bulamamıştık.”

Şimdi ise uzmanlar, bir taş tapınağa ve adakların ve aletlerin bulunduğu üç kerpiç depoya sahip olan kompleksi nihayet Teti’nin karısı Kraliçe Naert’in mezarı olarak tanımladılar. Yaklaşık bir ay önce ekip, Naert’in isminin tapınaktaki bir duvara kazınmış olduğunu ve mezarın girişine yakın düşmüş bir dikilitaş üzerine yazılmış olduğunu buldu.

Hawass, “Bu kraliçeyi daha önce hiç duymamıştım.” diyor. “Bu nedenle, Mısır tarihine bu kraliçe hakkında önemli bir parça ekliyoruz.”

Papirüs, Ölüler Kitabının 17. bölümünü içeriyor.

Açıklamaya göre, arkeologlar Mısır’ın “en zengin arkeolojik alanlarından” biri olan Sakkara’da ilk kez 3.000 yıllık tabutları ortaya çıkardılar. Son aylarda, nekropolde yapılan kazılar, mühürlü lahitlerden antik heykellere kadar bir dizi heyecan verici buluntu ortaya çıkardı.

Hawass, “Aslında bu sabah başka bir mezar çukuru daha bulduk” diyor. Çukurun içinde büyük bir kireçtaşı lahit bulduk. Bu, çukurların içinde ilk defa kireçtaşı bir lahit buluyoruz.”

Mezar boşluklarında bulunan tabutlar muhtemelen firavunun ölümünden sonra oluşan Teti’ye tapan bir tarikatın takipçilerinin kalıntılarını barındırıyor. Uzmanlar, tarikatın 1000 yıldan uzun süre faaliyet gösterdiğini düşünüyor; üyeleri kralın yanına gömülmeyi bir onur olarak görüyorlardı.

Keşfin diğer önemli noktaları arasında bir dizi ahşap maske; tanrı Anubis için bir tapınak; kuş şeklindeki eserler; oyunculara öbür dünyaya bir bakış sunduğuna inanılan Senet gibi oyunlar; bronz balta; resimler; hiyeroglif yazılar; ve Ölüler Kitabı’nın 17. bölümünü içeren 4 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde bir papirüsün parçaları var.

Kürtçe Ramazan Bayramı Mesajları Kürtçe Ramazan Bayramı Mesajları

Parşömenin sahibi Pwkhaef adlı kişinin adı, papirüsün yanı sıra bir lahit ve dört heykelin üzerinde de yazılı.(Arkeofili)