Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi  (DEM Parti) Panos(Patnos) İlçe Örgütü, DEM Parti Panos belediye eşbaşkan adaylarını karşıladı. İlçe girişinde onlarca araçtan oluşan konvoylarla eşlik edilen adaylara halk yoğun ilgi gösterdi. Konvoy eşliğinde Wan Caddesi’ne gelen adaylar, burada yüzlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Karşılamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ile binlerce kişi katılım sağladı.  Konuşmalar öncesi kitle büyük bir coşkuyla halay çekti.

Bahçeli soru soran gazeteciyi azarladı: ‘Böyle sapık…’ Bahçeli soru soran gazeteciyi azarladı: ‘Böyle sapık…’

‘Halkımızın hizmetindeyiz’

Çekilen halayların ardından burada konuşan DEM Parti Panos belediye Eşbaşkan adayı Kerem Kırtay, Panos halkının hizmetinde olduklarının belirterek, adil, eşit ve özgür bir belediyecilik pratiğini hayata geçireceklerini belirtti. DEM Parti Panos belediye Eşbaşkanı adayı Rojbin Kartal ise, “ Hiçbir zaman bu kentleri ve halkımızın iradesinin kayyım ve talancı zihniyette teslim etmeyeceğiz. El ele verelim bu bizi birlikte bitirelim” dedi.

‘Kürt sorunun muhatabı İmralı’dadır’

DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecrit politikasın değinerek, Kürt sorununun demokratik çözümünün muhatabının İmralı’da olduğunu vurguladı. Gülcan, “Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Siz de biliyorsunuz ki 25 yılıdır Sayın Öcalan’a yönelik bir tecrit politikası yürütülüyor. Bu tecrit politikasının kırılması için 80 gündür cezaevlerinde tutsaklar açlık grevi eylemindeler. Yine tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti eylemi birçok kentte sürüyor. Bununla birlikte Özgürlük Yürüyüşü eylemi başlatılmıştı. Bu eylemlere katılanların tek talebi Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi için sorunun muhatabı Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleşmesini istiyorlar. Kürt sorunun demokratik çözümünün adresi İmralı’dadır, bunu herkes biliyor. Partimiz, halkın kendi eşbaşkan adaylarını belirlemesi için ön seçim gerçekleştirdi. Bu yapılan ön seçim tarihte bir ilktir. Panos’ta ta ön seçim yaptık; ama bakıyoruz partimize yönelik bir saldırı söz konusu. Eşbaşkanlık bizim kırmızı çizgimizdir. Paradigmamız, bizim vazgeçilmezimizdir. Biz bu durumun bilincindeyiz. Eşbaşkanlık inandığımız zihniyetimizin yansımadır. Bunun için arkadaşlarımız yılardır bedel ödüyor” ifadelerini kullandı.

‘Boyun eğmedik eğmeyeceğiz’

Daha sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Serhat halkının yüz yıldır zulme boyun eğmediğini belirterek, herkesin seçim çalışmasına katılmasını istedi. Keskin, “Değerli halkımız bu soğuk hava koşullarına rağmen buraya geldiğiniz için teşekkür ederiz.  Kitleye bakınca Panos halkının kararını verdiğini görüyorum. Bu katılımınız halkımızın özgürlüğünün yakın olduğunu gösteriyor. Seçimlere az bir süre kaldı.  Sizin desteklerinizle bu işi bitireceğimize inanıyoruz. Serhat halkı yüzyıldır zulme boyun eğmemiş.  Bu mesajı Ankara gönderiyoruz; baş eğmedik eğmeyeceğiz. Köy köy, ev ev gezeceğiz ve halkımızın seçime katılmasını ikna edeceğiz. Bu bir parti meselesi değildir. Bu bir özgürlük meselesidir. Eğer elinizden bir şey gelmiyorsa bile bize dua edin. Meselemiz yalnızca belediye değil, meselemiz kendi yurdumuzda özgür ve demokratik bir şekilde yaşamak. Bugün dilimizi bile kabul etmiyorlar. Bunun en somut örneği geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaşandı. Kürtçe konuşan vekillerimizin mikrofonunu kapattılar. Buradan tekrar sesleniyoruz; biz Kürdüz ve Kürt olarak yaşayacağız. Panos’ta çok dilli çalışmamız olacak. Bu da buradan sözümüz olsun. Bugün burada olamayan Panoslulara seslenmek istiyorum; bugün küsme zamanı değil. Gelin birlikte bu kutlu yürüyüşü gerçekleştirelim” diye konuştu

‘Serhat’tan sesleniyoruz gün çözümü gündür’

Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Bayındır,  Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Keskin, “Halkımızın desteğiyle Kürt sorununu demokratik bir şekilde çözeceğiz. Bugün dünyada binlerce Kürt ayakta ve Kürt sorununun çözümünü istiyorlar, Öcalan’ın fiziki  özgürlüğünü talep ediyorlar. Serhat’tan sesleniyoruz gün çözümü gündür. Kürt halkı dili, özgürlüğü için Kürt sorunun muhatabıyla iletişime geçilmesini istiyorlar. Bırakmıyorlar kendi dilimizden Allah’a dua edelim.  Bu zulme asal boyun eğmeyeceğiz. Eğer bizi tanımak istiyorsanız yüz yıllık Serhat direnişimize bakın. Hiçbir arkadaşımız size boyun eğmedi. Siyasetimizin bu gün daha güçlü olursa eğer bütün sorunlarınız çözümüne yardımcı olacaktır” ifadelerinin kullandı.

Konuşmalardan sonra yürüyüşe geçen kitle daha sonra seçim bürosu açılışına katıldı. 

BİTLİS VE VAN 

DEM Parti Elcewaz belediye eşbaşkan adayları Dilek Akdağ ve Cesim Tusun ile beraberindeki heyet ilçede bulunan siyasi partilileri ziyaret ederken Wan’da Şax ilçesinde gerçekleşen büro açılışı mitinge dönüştü. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Elcewaz (Adilcevaz) İlçe Örgütü, 31 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamında ilçede bulunan Saadet Partisi (SP), Yeniden Refah Partisi (YRP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ilçe binalarına bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette ilçe yöneticileri ve yurttaşların yanı sıra DEM Parti Elcewaz Eşbaşkan Adayları Dilek Akdağ ile Cesim Tusun katıldı. Ziyaretlerde DEM Parti Elcewaz eşbaşkan adayları ise yoğun ilgi ile karşılandı.

Ziyaretlerde DEM Parti heyetini, CHP, SP, YRP yöneticileri ve belediye başkan adayları karşılarken, seçimlerde sağduyuya işaret edildi. Burada konuşan DEM Parti Elcewaz Belediye Başkan adayları, seçim çalışmalarının önemine ve seçimin barışçıl bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Wan’da ise seçim çalışmaları büro açılışları ile sürüyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Wan’ın Şax (Çatak) ve Miks (Bahçesaray) ilçelerinde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Miks’te yapılan büro açılışına, DEM Parti Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan ile çok sayıda kişi katıldı. Belediye eşbaşkan adaylarına büyük bir ilgi gösteren yurttaşlar, büro açılışı öncesi uzun süre halaya durdu. Sonrasında Barış Anneleri ile adaylar büyük bir coşkuyla büro açılışını gerçekleştirdi. Burada ilk olarak konuşan Abdullah Zeydan, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle 27 Kasım 2023’te Kurdistan ve Türkiye cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekerek, barışın sağlanması için tecridin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Ardından yapacakları projelere dair aktarımlarda bulunan Abdullah,  “Halkımızla birlikte el ele hizmet edeceğiz. 14 belediyenin 14’ünü de alacağız” diye kaydetti. 

Ardından konuşan Miks Belediye Eşbaşkan Adayları Nebahat Benek ile Ayvaz Hazır, halka teşekkür ederek, kendilerine destek çıkmaları talebinde bulundu. 

Mitinge döndü

Şax ilçesinde gerçekleşen açılış ise adeta mitinge döndü. Sabah saatlerinde Kanîspî’de karşılanan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal ve beraberindekiler ardından uzun bir konvoyla ilçe merkezine geçti. Burada toplanan kalabalığa seslenen DEM Parti Şax Belediye Eşbaşkan adayları Gülten Baran ve Reşat Eraslan, belediyeyi kazanacaklarını söyleyerek,  durmadan çalışacaklarını ifade etti. Ardından konuşan Neslihan ise, “Bizler kentlerimizi ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi ve eşbaşkanlık modeliyle yöneteceğiz. Bugünkü duruş eşbaşkanlık sistemine, demokratik ve eşitlikçi yaşama sahip çıkmaktır. Bugün yine tecrit politikalarına karşı çıkmaktır. Özel savaş ve ihanete karşı duruş göstermemiz gerekiyor. Bu sebeple Çatak DEM Partidir ve DEM Partiden başka kazanan olmayacaktır. Bugün en temel insanı ihtiyaç olan suya bile erişemeyen Çatak, kentlerimizi kurumlarımızı suyumuzu bile gasp edenlere 31 Mart’ta gereken cevabı verecektir” dedi. 

Büro açılışının ardından halaylar çekildi.

TATVAN

Tetwan ilçe eşbaşkan adaylarının büyük bir ilgiyle karşılandığı etkinlikte, seçim çalışmalarının önemine vurgu yapılarak, “Geleceğe dair umut saçan demokratik, katılımcı yönetim anlayışımızı herkese anlatmalıyız” mesajı verildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Tetwan İlçe Örgütü, Tetwan belediye eş başkan adayları Belkiza Beştaş Epözdemir ve Mümin Erol’a kitlesel bir karşılama etkinliği düzenledi. Karşılamaya birçok yurttaş ve partili arabalarıyla katılarak, destek verdi. Tetwan DEM Parti İlçe Örgütü binasından konvoy şeklinde Ava Weqfê’ye kadar giden yurttaşlar, burada eşbaşkanları davul, zurna ve çiçeklerle karşıladı. Ava Weqfê’de kitle belli bir süre halay çektikten sonra konvoy halinde DEM Parti Tetwan ilçe binasına  geri dönüldü.

‘Başkanlığı kazanacağız’

Parti Tetwan İlçe Örgütü binası içerisinde yurttaşlara açıklamalarda bulunan DEM Parti Tetwan ilçe Eş Başkan Adayı Belkiza Beştaş Epözdemir, belediye başkanlığını geri alacaklarının altını çizdi. Beraber kazanacaklarını ifade eden  Belkiza, “Bu şirin ve renkli Tetwan’ı kadının şehri haline getireceğiz. Bu yüzden buraya geldik. Duygu ve düşüncelerimizde beraberiz. Biz iki eş başkan olarak bir olacağız ki önümüzdeki günlerde başkanlığı kazanarak, belediye başkanlığı halkımıza vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘Demokratik anlayışımızı herkese anlatmalıyız’

Ardından konuşan DEM Parti Tetwan ilçe Eş Başkan Adayı Mümin Erol da , sahada yaptıkları çalışmalara işaret ederek, seçimi büyük bir oy çoğunluğuyla göğüsleyeceklerini vurguladı. Yine de rehavete kapılmaması gerektiğinin altını çizen Mümin, “Her çalışacağımız gün, saat, dakika çok önemlidir. Çünkü biz sahada insanların gözünde doğan umudu, alternatif bir yönetim anlayışını görüyoruz. 22 yıldır süren otoriter, baskıcı yönetimden herkesin sıkıldığı bir gerçektir. AKP zihniyetinin sadece yasaklar, tek tipleştirmeler olduğunu düşündüğümüzde özellikle son yıllardaki yolsuzlukları insanları yaşayamaz hale getirmiş durumda. İnsanları duygu dünyalarında isyan etme noktasına getirmiş durumda. Biz onların yanlışlarını hatırlatarak, geleceğe dair umut saçan demokratik, katılımcı yönetim anlayışımızı herkese anlatmalıyız” diye konuştu.