Türkiye ile ABD arasında krizine neden ve F-35 programından çıkarılmasına mal olan S-400’lerin akıbeti merak ediliyor. Yunan basınında S-400’lerin ABD kontrolündeki İncirlik Üssü’ne sevk edileceği ve Ankara’nın F-35 programına geri döneceği iddiaları yer almıştı. Eski devlet bakanı Cavit Çağlar da “Ben olsam S-400’leri satarım. Pakistan alır, Hindistan alır. Rusya ile çok iyi diyaloğumuz var. Yapılacak olan şey en kısa zamanda oturup anlaşmak” demişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türkiye, S-400’leri onaysız satamaz” açıklamasını yaptı.

Lavrov, “Silahların satış sözleşmelerinde nihai kullanıcıların sertifikasyonlarına dair bir madde var: Nihai kullanıcı sertifikasyonu. Ve bu sertifikasyonla teslim edilen siparişlerde, nihai kullanıcı, ürünleri son olarak teslim alan ülkedir, herhangi bir şey yapılabilmesi için bu silahları satan ülkeden onay alınması gereklidir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlediği basın toplantısında Lavrov’a, Türkiye’den eski bir bakanın (Çağlar) S-400’lerin Hindistan, Pakistan gibi üçüncü bir ülkeye satılabileceğini önerdiğine değinerek Rusya’nın bu duruma tepkisinin ve Türkiye-Rusya ilişkisi açısından sonuçların ne olacağını soruldu.

‘SATAN ÜLKEDEN ONAY ALINMASI GEREK’

HSK duyurdu: 332 savcı ve hakimin görev yeri değiştirildi HSK duyurdu: 332 savcı ve hakimin görev yeri değiştirildi

Lavrov şu yanıtı verdi:

“S-400’ler, Türkiye tarafından sağlanan hava savunma sistemleri veya anti-füze savunma sistemleri üzerine bir yorumum yok.

Başkan Erdoğan oldukça deneyimli bir devlet görevlisi ve herhangi bir durum üzerine kendi ülkesinin vatandaşlarını, kendi devletinin çıkarlarını düşünerek karar veriyor.

Ancak öyle ki, sözleşmelerde, silahların satış sözleşmelerinde nihai kullanıcıların sertifikasyonlarına dair bir madde var: Nihai kullanıcı sertifikasyonu.

Ve bu sertifikasyonla teslim edilen siparişlerde, nihai kullanıcı, ürünleri son olarak teslim alan ülkedir, herhangi bir şey yapılabilmesi için bu silahları satan ülkeden onay alınması gereklidir.”