Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Şedal ve Zeydan kadın futbol takımıyla bir araya geldi Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Şedal ve Zeydan kadın futbol takımıyla bir araya geldi

İşsizlik, ihraç edilerek işsiz kalmalar, ekonomik kriz içindeki Türkiye’de yurttaşlar geçimlerini alternatif yollarla sağlıyor. Perişan Pekbey (55) de ekonomik kazancını el emeklerinden sağlıyor. Perişan, Serhat bölgesinin bir kültürü olan yün çoraplardan örerek geçiniyor. Çorapların üzerine de bölgeye özgü motifler işleyen Perişan Pekbey, aynı zamanda bir kültürün de devamını sağlamış oluyor.

‘Ekonomik krize karşı direniyoruz’ 

Çocuk yaşta evlendirilen Pekbey’in hep zorlu ve mücadele dolu bir yaşamı olmuş. Yoksullukla da başa çıkmaya çalışan Pekbey, annesinden öğrendiği bu zanaat ile ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Ekonomik krizin uzun süredir kendilerini daha da zorladığını belirten Pekbey, “Ekonomik krize karşı direnerek yaşam mücadelesi veriyoruz. Eşim rahatsızlığından kaynaklı çalışamıyor. Ben de evde çalışarak para kazanıyorum. Elimden bir şey gelmiyordu, annelerimizden kalan yöresel el işlerinden olan çorapları yapmaya devam ediyorum” diyor.

Bir çorap 4 gün sürüyor

Bir çorabın yapılışının 4 gün sürdüğünü belirten Pekbey, işin zorluklarını da şöyle anlatıyor: “Gözlerim, boynum ve parmaklarım çok yoruluyor ve başıma ağrılar giriyor. Özenerek yapıyorum. Tanesini 10- 15 TL arası fiyatla satıyorum. Komşularım çoğunlukla çorap istiyor yapmam için ve onların istediği motiflere ve renklere göre yapıyorum. Çeyiz için daha çok yaz aylarında yapıyorum. Kış aylarında ise kadınlar soğuk kış günlerinde giyebilmek için sipariş veriyorlar.”

‘Emeğimin karşılığını alamıyorum’

Zahmetine rağmen emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Pekbey, “Ekonomik krizden önce ipleri 2 buçuk TL’ye alırken şimdi 5 TL, bazen 7 TL’ye alıyorum. Krizden öncede ucuz fiyata satıyordum, şimdi de aynı fiyata satmak zorundayım. Çünkü alamıyorlar. Hayat eskisi gibi değil. Savaştan, ekonomik krizden kaynaklı insanlar artık hiç mutlu değil. Herkes şu anda sadece ‘Nasıl yaşayabilirim’, ‘Nasıl doyabilirim’ derdinde. Ben bu çorapları yapmasam evde aç kalırız. Böylesi bir dönemde herkes bir iş yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor” diyor.