Suriye’nin kuzeyinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki ateşkesin süresi sona erdi.

9 Aralık’ta ABD ve Türkiye arasında SDG‘nin Menbiç’ten güvenli bir şekilde çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Ancak bu anlaşma uzun süreli barış getiremedi. SDG, Türkiye ve desteklediği gruplarla kalıcı ateşkesi sağlama girişimlerinin, Türk devletinin bu çabalara yanaşmaması nedeniyle başarısız olduğunu belirtti.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Türkiye Ayn al-Arab (Kobani) bölgesine ağır silahlar ve zırhlı araçlarla takviye gönderiyor. Ancak Ankara’dan resmi bir açıklama yapılmadı. SOHR, Türkiye’nin desteklediği birliklerin Rojava’dan ayrılmak isteyenlere izin vermediğini iddia etti.

SDG, kalıcı bir ateşkesi kabul etmeyi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yeni askeri üsler inşa etme koşulunu reddediyor. Türkiye ise terör örgütlerinin Suriye’deki durumu kötüye kullanmasına karşı uyarılarda bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı, PKK/YPG dahil örgütlerin alan kazanmasına fırsat vermeyeceklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü bir gruba karşı harekete geçme hakkını meşru bulduklarını belirtti.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise ABD’li yetkililerin Türkiye ve desteklediği savaşçıların Suriye sınırında askeri yığınak yapması ve SDG’ye karşı büyük bir operasyon başlatmasından endişe duyduğunu yazdı.

SDG Dış İlişkiler Sorumlusu İlham Ahmed’in ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’a hitaben bir mektup yazarak yardım istediği de iddialar arasında.

İş insanının kovada sakladığı 1 milyon TL kül oldu İş insanının kovada sakladığı 1 milyon TL kül oldu

Bu gelişmeler ışığında, Suriye’nin kuzeyinde gerginlik ve belirsizlik sürüyor.