HABER MERKEZİ -Sur Belgeseli Kolektifi, İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde bugün gösterimi planlanan 'Sûr: Ax û Welat' adlı belgesel, polisin engellemesi üzerine iptal edildi.
Sur Belgesel Kolektifi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi; "7 bin yıllık kadim kentin tarihi mirasını, bu mirasın acımasızca yok edilişini işleyen ve zorunlu göç sürecinin göç etmek zorunda kalan aileler, bireyler üzerinde nasıl bir etki bıraktığı, hatıralarında, hafızalarında nasıl yaralar açtığını konu edinen Sûr: Ax û Welat belgeselinin gösterimi Sur’da devam eden ablukanın 2. Yıl dönümünde engellenmiştir. Gösterimin yapılacağı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi, Emniyet güçleri tarafında baskı altına alınmış, gösterime izin vermemeleri için uyarılmış, aksi takdirde gösterim günü salona polislerin yerleştirileceği tehdidinde bulunulmuştur."
Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan belgeselin yönetmeni Hicran Urun ise belgeselle Sokağa çıkma yasaklarının olduğu Cizre, Sur, Nusaybin'de yaşananları anlatmak istediklerini belirterek, "Biz oradaki annelerin, insanların, gençlerin, kadınların şahsında aslında Kürtlerin ne söylemek istediğini anlatmak istedik. Sur halkı; ne yaşadığını, ne talep ettiğini ve bu talepleri karşısında nasıl bir muameleye maruz kaldığını kendi sözleri ve duygularıyla anlattı. Belgeselin amacı biraz da buydu" dedi.
'YASAKLAYINCA YAŞANANLAR YOK OLMUYOR'
İzlenmeyen bir belgeselin engellenmesinin tek nedeninin içinde 'Sur' isminin geçmesi olduğunu söyleyen Urun, "Belgeselin ismi 'İstanbul' olsaydı hiç böyle bir engellemeye ihtiyaç duymayacaklardı. Sur isminin onları rahatsız ettiğini biliyoruz. Ancak siz Sur belgeselini engelleyerek orada yaşananları, Sur halkını yok sayamazsınız. Sur kocaman bir gerçek ve karşımızda duruyor. Orada yaşananlar er ya da geç yüzümüze çarpacak. Bugün belgeseli engelleyebilirsiniz; ama o anneler ve gençler yaşananların birebir tanıklarıdır. Siz gözlerinizi kapatınca onlar yok olmuyor. Hem il hem de ilçe emniyeti gösterimi engellemek için iki kere salona gitmiş ve salon yetkilileri üzerinde izin vermemeleri için baskı kurmuş. Bu baskı sonucunda salon yetkilileri bize 'Önce emniyete gidin onlardan izin alın' dedi. Bir belgeseli gösterebilmeniz için muhatabınız karakol, bu korkunç bir şey” dedi.
[Sûr: Ax û Welat belgeselinin yönetmenleri Hicran Urun ve Zana Kibar]
Filmin diğer yönetmeni Zana Kibar ise belgesel çekimleri sırasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı; "Oraya gittiğimiz dönemde de hâlâ devam eden bir abluka vardı. Çatışmaların olduğu mahalleler, bütün ara sokaklar beton bloklarla kapatılmıştı. Çatışmalar, operasyonlar bitmiş olmasına rağmen izin verilmiyordu. Oradaki yıkım çatışmalardan sonra kepçelerle devam ediyordu. Oraya ait görüntüler almak istedik; ancak uzak yerlerden, binaların tepelerine dahi kamerayla herhangi bir çekim yapamayacağımız söylendi. Görüştüğümüz kişiler açısından da bizim için rahat bir durum değildi. Çünkü biz görüştükten sonra onların başına ne geleceği kaygısı hem bizde hem onlarda vardı. Daha önce buna örnek de yaşanmış. Siz çıktıktan sonra polisler gidip o kişileri gözaltına alıp, hatta tutuklayabiliyor. Her an kameranıza ya ekipmanlarınıza el konulabilir ya da gözaltına alınabilirsiniz. Böyle bir atmosfer ister istemez seni kısıtlıyor, sen de kendini kısıtlamak zorunda kalıyorsun" dedi.