Tüm Mimarlar Mühendisler Odası Birliği(TMMOB) tarafından Van’da 1’inci Yerel Kadın Kurultayı düzenlendi. Van Ticaret Sanayi Odası (TSO)’da düzenlenen kurultaya bölgeden birçok kadın mühendis, sosyolog, kadın aktivistlerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu Belediye Eşbaşkan Şehzade Kurt ve HDP Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin de katıldı.
İki oturum şeklinde düzenlenen kurultayın ilk oturumunda açılış konuşması yapıldı. Açılış konuşmasının ardından TMMOB Van Şubesi’nden Selda Çelik’in moderatörlüğünde divan oluşturuldu. Kurultayın yapıldığı salona “ Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir” yazılı pankart asıldı.
Kurultayın genel amacına yönelik bilgilendirme yapan TMMOB Genel Merkez Kadın Komisyonu ve Kadın Çalışma Grubu Başkanı Işık Gürbulak, Van’da ilk defa kurultayın düzenlenmesinden çok memnun olduklarını dile getirdi. Slayt gösterimi şeklinde sunum yaparak konuşan Işık, “ Kadın Mühendisler Neden Nasıl Örgütlenmeli?”, “Kadın MMŞP Neden Örgütlenmeli?”, “Kadın Mühendislere özgü sorunlar”, “Kadınların Ortak Sorunları”, “Diplomalarımız bize Muafiyet Sağlamıyor”, “TMMOB’de kadın olmak” başlıklarıyla başlayan sunumuna ilişkin geniş değerlendirmeler yaptı.
Mühendis kadınların mesleğinde çok büyük eşitsizliklerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Işık Gürbulak devamında şunları dile getirdi: “TMMOB Kadın Kurultaylarında alınan kararların hayata geçirilmesinin yanı sıra kadın emeği, bedeni üzerindeki, kadını iş ve toplum yaşamı dışına itmeye yönelik her türlü gerici/ayrımcı politikaya karşı durarak TMMOB’deki kadın çalışmalarının güç ve dayanışma yaratacak şekilde eşgüdümünün sağlanması hedefi ile oluşturulan çalışma programımızdan bazı başlıklar şöyle;
*Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitiminin tüm odalara yayılması ve kadın-erkek tüm üyelerin bu eğitimi alması doğrultusunda çalışmalar yapılması,
*Tüm odaların kadın üyelerine yönelik cinsel taciz ve mobbinge maruz kalınması durumunda takip edilecek yasal yolları ve CATS ( Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası)’na başvuru bilgilerini içeren bir broşür hazırlanarak elektronik ortamda kadın üyelere iletilmesi,
*TMMOB’nin düzenli yayınlarından olan Mühendislik Mimarlık Öyküleri serisinden en az bir tanesinin kadın öyküleri olarak çıkarılması.”
Ardından TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Van İl Temsilciliği’nden Zeynep Timur, temsilcilik açarken Van’da karşılaştıkları zorlukları paylaştı.
Öğle arasının ardından başlayan ikinci oturum ise TMMOB Şehir Plancıları Odası Van il Temsilciliği Yasemin İlkay moderatörlüğünde, Kadına yönelik Şiddet ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK)’lı kadınların sorunları başlığıyla tartışmaya açıldı. Van Yüzünü Yıl Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezinden Prof. Sema Sancak, şiddetin giderek yaygınlaştığını söyledi. Katıldığı birçok platformda toplumsal cinsiyet rolleri hakkında seminerler verdiğini belirten Sema, öğrencilerine yönelik te atölyeler halinde verdiğini kaydetti.
'KHK'Lİ KADINLAR OLARAK BÜTÜN ALANLARDA ÖRGÜTLENDİK'
KHK’li kadınların mağduriyetini anlatan ve daha önceki işinden KHK’li olduğu gerekçesiyle çıkarılan Sosyolog Sibel Harman Tertemiz ise, “Ülkede KHK’li olmak daha önceki bütün haklarından feragat etmek anlamına gelir. Ayrıca KHK’li kadınlara hiçbir gerekçe sunulmadan eve hapsediliyor. KHK’li olduğu gerekçesiyle yine sigortalı işte çalışamıyoruz. Özel sektöre başvurduğumuzda KHK’li olduğumuzu öğrendikten sonra bizimle anılmak istemiyorlar. Ama şöyle bir yanı da var KHK’li olan kadınlar olarak bütün alanlarda örgütlendik. Mücadeleye de devam ediyoruz” dedi.
Diğer divan üyelerinin konuşmasının ardından ise serbest kürsü ile katılımcılar iş hayatlarında yaşadıkları zorlukları paylaştı. Son olarak soru-cevap halinde devam eden tartışmaların ardından kurultayın ilk günü sona erdi.
Kurultayın ikinci gününde ise TMMOB delegeleri saat 10.00 da Van kahvaltısı yaptıktan sonra, Ahtamar Adası turu düzenleyecek.