Türkiye'de yaşanan hayat pahalılığı, zamlar ve vergiler yurttaşları içinden çıkılmaz hale soktu. Doğu, Güney Doğu ve Anadolu'nun yoksul kentlerinde yaşanan işsizlik ve güvencesizlik nedeni ile çoğunlukta genç nüfusun oluşturduğu yurttaşlar işsizlik nedeni ile memleketlerini terk ederken, yine bir çok yurttaş ise geçimlerini idame ettirmek için çeşitli kentlerde ve ağır işlerde çalışıyor. Geride kalanlar ise işsizlik ile boğuşuyor.

Bölge kentlerinde hemen hemen bir çok iş yeri yasak olmasına rağman sigortasız işçi çalıştırırken, denetimler yapılmıyor ve şikayetler ise sonuçsuz kalıyor. Günlük yövmiye ve aylık maaşlar ise asgari ücretin altında verilmekte. Bu nedenele ailelerinin ve kendi geçimlerini sağlamak için şehir dışına çıkan yurttaşlar, ağır koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Denetimlerin yapılmadığı, önlemlerin alınmadığı işlerde ise her ay ortalama 200'ün üzerinde işçi yaşamını yitiriyor. Ev, kira, doğalgaz, elektirik, gıda, akaryakıt ve herşeyin pahallı olduğu Türkiye'de, yaşanan bu can kayıpları istatistikleri ise en ucuz şeyin insan hayatı olduğunu gösteriyor.

AÇLIK VE YOKSULLUK ARTIYOR

BİSAM’ın açlık ve yoksulluk araştırmasına göre: Ağustos’ta dört kişilik ailenin açlık sınırı 12 bin 34 TL’ye çıktı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu’na göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Ağustos ayı için 12 bin 34 liraya ulaştı. Bu harcama tutarının, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu belirtildi. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL oldu.

1 AYDA 201 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2023’ün Ağustos ayına dair iş cinayetleri Rapora göre, Ağustos ayında 201 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda, en yüksek iş cinayetlerinin 30 kişi ile İstanbul’da yaşandığı açıklandı.Ölüm sebeplerine de değinilen raporda, iş cinayetlerinin en yüksek yüzde 26 ile trafik servis kazaları, en az ise yüzde 12 ile elektrik çarpması olduğu kaydedildi. İşkollarına göre ölümlere de değinilen raporda, en yüksek 53 kişiyle inşaat kolunda cinayetlerin yaşandığı ifade edildi.Raporda, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirenlerin 10’unun çocuk, 11’inin ise mülteci ya da göçmen olduğu vurgulandı. Bu ay son bir hafta içerisinde ise en az 10 işçi hayatını kaybetti. 

20'NİN ÜZERİNDE VANLI İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığından Erciş Devlet Hastanesi'ndeki olaya ilişkin açıklama Sağlık Bakanlığından Erciş Devlet Hastanesi'ndeki olaya ilişkin açıklama

Türkiye'de yaşanan  iş cinayetlerinde bu yıl Van nüfusuna kayıtlı çoğunlukla yaşları genç olan 20'nin üzerin de işçi çalışmış oldukları çeşitli işlerde hayatlarını kaybetti. Bunlardan biri ise Suat Cabir ( 25). İstanbul'da çalışmış olduğu bir inşaatta dengesini kaybetmesi sonucu 15'inci kattan aşağı düşen Van'ın Erciş ilçesine bağlı aşağı ışıklı mahellesi (Erşat) nüfusuna kayıtlı genç işçi hayatını kaybetti.

İŞİ DURDURMASINA RAĞMEN ÇALIŞTIRILDI

iş cinayetlerinden bir diğeri ise İstanbul’un Arnavutköy ilçesinin Hadımköy beldesinde yaşandı.Sanayi sitesi inşaatında aşırı rüzgar nedeniyle kule vinç devrildi. Olayda vinç operatörü 24 yaşındaki Cem Özhan yaşamını yitirdi.Konuya dair sanal medya hesabından açıklama yapan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol Sendikası (Dev Yapı İş), “Hadımköy’de bulunan şantiyede rüzgardan kaynaklı işi durdurmasına rağmen zorla çalıştırılan operatör arkadaşımız zaten eski olan makinanın pim keserek devrilmesi sonucu hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.