Türkiye'de 24 Temmuz 1908 tarihinde sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz, Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı olarak kutlanır. Basında sansürün kaldırıldığı günü 109 yıl sonra yeniden sansür içinde karşılayan basın emekçileri, gazeteciliğin "suç faaliyeti" olarak görüldüğü ülkede basın özgürlüğünü sağlamak uğruna kendi özgürlüklerinden alıkonuluyor.

Yaptığı haberler nedeni ile hakkında açılan onlarca davaya maruz kalan gazeteci İdris Yılmaz, Türkiye’de basın özgürlüğü sadece iktidara yakın olan gazeteciler için olduğunu ifade ederek, “Bu gün cezaevleri gazetecilerle doldurulmuş. Yüzlerce gazeteci yazdıkları haberlerden dolayı yargı kıskacına alınmış durumda. Bu günün bizimle alakası yok. Basında sansür devam ediyor. Gazeteciler darp ediliyor, öldürülüyor ve baskılara maruz bırakılıyor” dedi. Yılmaz, Basında sansürün kaldırıldığı gün olan bu gün de, Çağlayan adliyesinde yine gazeteciler yaptığı haberleri nedeni ile yargılanıyor. Biraz samimi olalım artık, bizler yolsuzlukları ve talanı yazdığımız için ötekileştirilen gazetecileriz. Sansürün kaldırıldığından haberimiz yok. Gazetecilere yönelik sansür devam ediyor” dedi.

Yaptığı haberler nedeni işyeri sürekli baskı altında tutulan gazeteci Erhan Akbaş ise, “Erciş’te belediyenin alıntı logosunu haber yaptık diye başımıza gelmeyen kalmadı. İş yerimiz sürekli poliz,zabıta ve maliye tarafından sürekli basıldı, cezalara maruz kaldık ve halen bu baskılar devam ediyor. İşin ilginç tarafı da bize yaptığımız haberlerin sansürlü olduğunu düşünen ve bizleri bu baskılara maruz bırakan idarecilerin kendi sosyal medya hesabında bu günün anlam ve önemini paylaşmasıdır. Sanırım bizimle dalga geçiliyor. Bize yönelik sansür ve baskı hiç dinmedi, artarak devam ediyor”

Erciş Belediyesi'nden hizmet atağı: 28 mahalle kilitli parke taşı ile kaplanacak Erciş Belediyesi'nden hizmet atağı: 28 mahalle kilitli parke taşı ile kaplanacak

Son dönemlerde kendilerine yönelik gelişen tehditler ve yaptıkları suç duyurularına rağmen tehditlerin devam etmesi basına yönelik tahammülsüzlüğü açığa çıkardığını ifade eden kadın gazeteci Vildan Atmaca ise, “Kimse basın üzerindeki sansürün kaldırıldığını söylemesin. Gidin ceza evlerine bakın bu gün 172 gazeteci tutuklu. Bu gazetecilerin çoğu hırsızları ve yolsuzlukları yazdıkları için tutuklanmışlardır. Bunlar yolsuzlukları yazacak gazeteci bırakmadılar. Bu da şu gerçeği açığa çıkarıyor; Gazetecilikte sansür halen devam ediyor”