HDP Muradiye ilçe örgütü kongresi gerçekleştirildi HDP Muradiye ilçe örgütü kongresi gerçekleştirildi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım tarafından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergesinde Eğitimde yaşanan sorunları sordu.



Yıldırım, "  Van Milletvekili Türkiye’ deki eğitim sisteminde, yıllardan beri artarak süregelen sorunlar çokça tartışılmasına rağmen ne yazık ki kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bölgesel, cinsel, sınıfsal eşitsizlikler ve anadilde eğitim gibi en temel sorunlar halen devam etmektedir. Eğitim bilimlerinin temel ilkelerinden olan anadilde eğitim hakkı, yıllardır bilinçli olarak reddedilmekte bunun acısını ise tek kelime Türkçe bilmeyen çocuklar çekmektedir. UNICEF, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde çocuklar arasındaki fırsat eşitliğini araştırmasında, "Report Card 13- Çocuklar İçin Adalet" adlı çalışmada 35 ülkede farklı ekonomik sınıflarda yer alan çocuklar arasında gelir, eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti konularındaki eşitsizlik durumunu raporlamıştır. Türkiye fırsat eşitliğinde sondan bir önde 34. sırada yer almaktadır. Bu sorunların yanı sıra tarafıma yansıyan eğitimdeki eşitsizliğe örnek teşkil eden bir başka örnek Van ili Muradiye ilçesine bağlı Gönderme köyü Köprü mezrasında ikamet eden 62’ si ilköğretim 27’ si lise düzeyinde olan öğrenciler, E-5 Karayolu üzerinden yaklaşık 1700 m.’ lik yolu yürüyerek gidip gelmek zorunda kaldıkları husustur. Daha önce aynı yol üzerinde birçok kez trafik kazası yaşanmış ve can kaybı olmuştur fakat bölgenin zorlu kış koşullarına rağmen öğrencilere servis verilmemiştir. Konuyla ilgili Van Muradiye İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Muradiye Kaymakamlığı’na köy sakinleri tarafından dilekçeler verilmesine rağmen bir sonuç elde edilememiştir. " dedi.


Yıldırım, Yılmaz'a şu soruları sordu :


1- Taşımalı eğitim ile ilgili yönetmelik, İlköğretim ve Ortaöğretim okul/kurumlarına devam eden öğrencilerin eğitim ve öğretim yılının başladığı günden itibaren taşınmasını esas kılmasına rağmen, bu sorunun devam etmesinin nedeni nedir? Bakanlığınızca hazırlanan yönetmeliğin dışına çıkılması suç değil midir?

2- İlgili yönetmelik esasları hangi kurumunuz tarafından ihlal edilmiştir? Bu konu bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bu konuda bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı söz konusu olacak mıdır?

3- Köprü Mezrası sakinleri tarafından Muradiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne verilen dilekçelere neden cevap verilmemiştir. Öğrencilerin oldukça tehlikeli olan E-5 karayolundan geçip okula yaklaşık 2 km yürümek zorunda bırakılması sorunu ne zaman çözülecektir?

4- Van Muradiye ilçesine bağlı Gönderme köyü Köprü mezrasında ikamet eden 100’ e yakın çocuk taşımalı eğitimden neden faydalanamamaktadır?


5- Eğitimde bölgesel, cinsel, sınıfsal eşitsizlikler, anadilde eğitim gibi sorunlar ile ilgili bakanlığınızın içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılı ve gelecek diğer dönemler için herhangi bir çalışması var mıdır?