Van Valiliği’nin bin 196 gündür, 15 günlük aralıklarla ilan ettiği toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasakları kararlarının iptali için Van Barosu'nun yaptığı başvuru üzerine açılan davanın duruşması görüldü. Van 1. İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı.
'VALİLİK ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR'
Duruşmada ilk söz alan Baro Başkanı Uçar, bin 196 gündür devam eden yasağın kentte yaşayan herkesin yaşamını etkilediğini belirterek, bu yasakların derhal bitirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yasakların kentte yaşayan her bireyin haklarını gasp ettiğini ifade eden Uçar, "21 Kasım 2016 tarihinden itibaren devam eden yasak Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’da herkes bu özgürlüğünü kullanma hürriyetine sahiptir. Kimsenin bu kentte yaşayan insanların bu haklarına gasp etmeye hakkı yoktur, olmamalıdır. Kentin bu şekilde yönetilmesine izin vermeyeceğiz. Siyasi partiler kanunu açık olmasına rağmen, bu kentte siyasi partilerin açıklama yapmalarını bırakın, milletvekillerinin yürümesine bile izin verilmiyor, hatta şiddete başvuruluyor. Çevre ile ilgili bir dernek basın açıklaması yapmak istiyor ama buna bile izin verilmiyor. Temel hak örgütlenme ve ifade özgürlüğü Van Valiliği tarafından keyfi bir şekilde engelleniyor. Burada Anayasal suç işleniyor. Bu yasakların derhal sonlandırılması için mahkemenin karar vermesini istiyoruz" dedi.
VALİLİK AVUKATINDAN İLGİNÇ SAVUNMA
Uçar'ın ardından savunma yapan Valilik avukatı, yasağın gerekçesini ilginç bir şekilde açıkladı. Yasakların halkın yaşamlarını zora sokmadığını iddia eden avukat, "Devlet, öncelikle öngörmeyi ve önlem alması gereken bir yapıdır. Bize tanınan Anayasal bir hakkı kullanıyoruz. Burada kişilerin özgürlüklerinden ziyade, kamunun güvenliği ve esenliği söz konusudur. Bu nedenle yapılan idari işlem yerindedir" ifadelerini kullandı.
'VAN BU ÜLKENİN BİR PARÇASI DEĞİL Mİ?'
Van Barosu avukatlarından Mahmut Kaçan, "Davalı vekilinin kamu güvenliğinin özgürlüklerden daha önemli olduğunu söylemesi tam da bu davayı ve yasakları özetler niteliktedir. Valiliğin yasağı orantısız ve ölçüsüzdür. Bu ülkenin hiçbir yerinde uygulanmayan bir yasak, bu kentte neden uygulansın? Bu kent bu ülkenin bir parçası değil mi?" diyerek tepki gösterdi.
Avukat Hamza Çiftçi ise yasak kararının kaldırılması için ulusal ve uluslararası kanun ve mevzuatları hatırlattı.
Mahkeme, kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.