Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi tarafından Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’nde, Van Belediye Eş Başkanı DEM Partili Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının önce iadesine karar veren, seçildikten sonra ise kararı iptal eden hakim Erhan Çavuşoğlu, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi.

ANKA’nın haberine göre; Van Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın 31 Mart yerel seçimlerinden önce memnu haklarının iadesine karar veren, Zeydan başkan seçildikten sonra memnu haklarının iadesi kararını kaldıran, Diyarbakır Hakimi olarak görev yapan Erhan Çavuşoğlu terfi ettirildi.

13 Haziran’da yayımlanan Adli ve İdari Yargı 2024 Yılı Ana Kararnamesi ile hakim Çavuşoğlu, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na görevlendirildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Van’daki mazbata krizinin ardından Çavuşoğlu hakkında soruşturma başlatmıştı.

NE OLMUŞTU?
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının (kişinin mahkumiyeti nedeniyle mahrum edildiği haklar) Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla geri alındığını açıklamıştı.

Açıklamada, Zeydan’ın tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurduğu, adaylığının kabul edildiği ve seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı hatırlatılmıştı.

Erdoğan’ın ‘yokluk, yoksulluk bitti’ sözüne vatandaştan yanıt: Ne diyelim, konuşsak tutuklanacağız! Erdoğan’ın ‘yokluk, yoksulluk bitti’ sözüne vatandaştan yanıt: Ne diyelim, konuşsak tutuklanacağız!

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının, Adalet Bakanlığı’nın seçime 2 gün kala mesai bitiminden 5 dakika önce yaptığı itiraz üzerine geri alınmasının ardından, mazbatanın AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verilmişti.

İrade gaspına karşı Van halkının ortaya koyduğu tepkinin ardından YSK, oy çokluğuyla DEM Parti’nin itirazını kabul etmiş ve mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar vermişti.