Van’ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy Mahallesi’nde 9 Ekim 2013’te 4 kişiyle birlikte sınır ticareti yaparken askerlerin öldürdüğü İranlı Senar Khaledi’nin soruşturma dosyası kapatılmak isteniyor. Köylülerin, Khaledi’nin askerler tarafından öldürüldüğünü beyan etmelerinin ardından 30 Ocak 2014’te savcılığa başvuran İran vatandaşı Sirous Muhammadi’ni, Khaledi aleyhine tanıklık etti. Khaledi’nin “üvey dayısı olduğunu” ileri süren Muhammadi, kendisinin de o gün “kaçakçılar” arasında olduğunu ileri sürdü. Askerlerin ateş etmediğini savunan Muhammadi, ifadesinde “Maktulü asker vurmamıştır” ifadesini verdi.
Söz konusu ifade üzerine, Khaledi’yi öldüren askerler hakkında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ve Van Askeri Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, “kovuşturmaya yer olmadığı” beliritlerek, takipsizlik kararı verdi.
Karara karşı avukatlar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. 2019 Kasım ayında 6 yıl önceki başvuruyu değerlendiren AYM, “Yaşam hakkının ihlal edildiğine” hükmetti. AYM kararında soruşturmayı yürüten Saray Savcılığının “olay yerinden toplanan mermi sayısının olay yeri incelemesinde tespit edilenden fazla olduğu” belirlenmesine rağmen bu duruma ilişkin “makul” bir açıklama getirmediği vurgusunda bulundu. Soruşturmayı yürüten savcılığın olaya ilişkin kamera ve telsiz kayıtlarını soruşturma dosyasına olaydan 1 yıl 8 ay sonra konulmasına ilişkin “Olayın koşulları bağlamında makul değildir” kararı veren AYM, “Olayın savcılığa ve jandarma ekiplerine saat kaçta bildirildiği ve jandarma ekiplerinin olay yerine kaçta ulaştığı hususlarında herhangi bir açıklama bulunmadığı görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.
Kararda, “Anayasa Mahkemesi, açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.
SORUŞTURMA YOK
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında AYM’nin hak ihlali kararı verdiğini hatırlatan Avukat Mahmut Kaçan, aradan 1 yıl geçmesine rağmen dosya hakkında henüz bir ilerlemenin olmadığını kaydetti. Kaçan, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında AYM, Saray ilçesinde köy ortasında infaz edilerek hayatı sonlandırılan İran uyruklu Kürt olan Senar Khaledi hakkında eşi ve çocuklarının yaptığı başvuru üzerine ihlal kararı verdi. Soruşturmanın adil yargılama ilkelerine uygun olarak yürütülmediği, etkin yürütülmediği sonucuna ulaştı. Aynı zamanda bu ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için verdiği kararı Saray Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırıldı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen soruşturmada tarafımıza yapılmış tek bir tebligat yok, soruşturma ile ilgili esasa ilişkin yürütülen bir faaliyet yok” diye konuştu.
‘FAİL KOLLUK OLUNCA…’
İhlal zincirinin 1 yıldır soruşturma açılmayarak devam ettirildiğine vurgu yapan Kaçan, şunları söyledi: “Bunun nedenini biliyoruz. Bu tür vakaların failleri kolluk görevlileriyse bir devlet politikası olarak failleri korumak adına bir cezasızlık politikası etkin bir şekilde yürütülüyor. Biz de ailenin avukatı olarak soruşturmada sorumluluğu olan faillerin ortaya çıkarılarak cezalandırılması için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz. Bir müddet daha bir gelişme olmazsa AİHM’e başvuruda bulunacağız.”