Kurban Bayramı nedeniyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van İl Örgütü, parti binasında 4 günlük bayramlaşma programı düzenledi. Yurttaşlar ve siyasetçilerin bayramlaştığı programda gündem  Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve aynı talep ile boykot eylemi başlatan tutsakların direnişi oldu. 

Bayramlaşma programına katılan yurttaşlar, cezaevlerinden haber alamadıkları için bayramı buruk karşıladıklarını belirtirken, tutsakların taleplerinin karşılanması için kamuoyunun da bu eylemlere güç katması gerektiğini söyledi. 

Nuri Çelik, başta Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların tecrit edildiğini belirterek, tutsaklar için artık ayağı kalkılması gerektiğini belirtti. 

'TUTSAKLAR İÇİN SES ÇIKARMALIYIZ' 

İslam alemi için Kurban Bayramı’nın önemli bir yeri olduğunu ifade eden Mehmet Salih Işık, ancak Kürtlerin bu bayramı da buruk karşıladığını söyledi. Işık, “Tutuklara insanlık dışı ve hukuksuzca bir yönelim var. Tutukluların içeride olmalarının tek nedeni haklarını talep etmeleri. Tutuklular için sokaklarda ses çıkararak yapılanları kabul etmemeliyiz” dedi. Işık, Abdullah Öcalan’dan hala haber alınamadığına vurgu yaparak, “Öcalan ile görüşme yapılmalı”  diye belirtti. 

'SORUN ÇÖZÜLMEZSE TÜRKİYE İLERLEMEZ' 

İslamiyette, “kendin için ne istiyorsan komşun için de aynı şeyi iste” anlayışının hakim olduğunu vurgulayan Abdulkerim Kurdi, tüm halkların sahip olduğu haklara Kürtlerin de sahip olmasını istedi. Kurdi, “Hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız içeride. Arkadaşlarımız yanımızda olmadığı için bayram sevinci yaşayamıyoruz. Tutsakların başlattığı eylem nedeniyle aileleriyle görüşmemesi ve telefonlara çıkmaması nedeniyle üzgünüz. Ancak bu sorunlar çözülmeyene kadar Türkiye’de bir ilerleme olmaz, rahatlığa da kavuşamaz” şeklinde konuştu. 

KÜRT BİRLİĞİNE VURGU YAPTI 

Şemseddin Yılmaz da, “Eğer bugün tecrit devam ediyorsa bu Kürt halkının birliğini sağlayamamasından kaynaklanıyor. Eğer belediyelere kayyım atanıyorsa yine birlik olmamasındandır. Kürt halkı birliğini sağladığı takdirde ne tecrit devam edecek, ne de belediyelerimize kayyım atanır. Bunu için Wan gibi bir direniş gerekli” diye belirtti.

'DERİN UYKUDAN UYANILMALI'

Cezaevlerinde binlerce tutsağın olması ve Abdullah Öcalan’dan haber alınamama nedeniyle bayram kutlayamadıklarını söyleyen Macide Varan,  "Bayram buruk geçiyor. Bizim için bayram yok. Sayın Öcalan ve tüm çocuklarımız esir tutuluyor. Yıllardır Sayın Öcalan’dan haber alamıyoruz. Önderlik özgür olmadan Kürt halkı özgür olmayacak. Tutsaklar, Sayın Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için telefon ve aile görüşüne çıkmayarak, tepkilerini dile getiriyor. Bizler ise evimizde oturmuş, yeteri kadar destek veremiyoruz. Bu bizim eksikliğimizdir. Oysa tüm tutsaklara sahip çıkmalıyız. Artık Kürtler derin uykudan uyanmalıdır.  Önderliğimize sahip çıkalım. Önderliğimiz özgür olmadan ne biz ne de çocuklarımız özgür olmayacak” şeklinde konuştu. 

Van’da 47 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi Van’da 47 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi