Yaşamda büyük bir emek sahibi olan kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet eşitliği karşıtı politikalar nedeniyle şiddetin her türüne maruz kalıyor. Kadına yönelik fiziksel şiddet gündeme daha çok gelmiş olmasına karşı kadınlar psikolojik ve ekonomik şiddeti daha derinden hissediyor.Kadın düşmanı politikalarıyla şiddeti arttıran iktidarın, ekonomi politikaları da kadınların yaşadığı sorunların derinleşmesine neden oluyor. İktidarın bu politikalarına karşı mücadele eden kadınlar, toplumun ve özelde erkeğin “Elinin hamuruyla erkek işi” tabusunu yıkıyor.
Van’ın Edremit ilçesinin Dere Mahallesi’nde yaşayan Nazime Curga, evinde bozulan elektrik-elektronik malzemeleri eline aldığı tornavidayla tamir etmekle başladığı çıraklığı, ustalığa taşıdı. Çırak olarak başladığı tamirhanede Ezo Usta unvanını alan Nazime, 15 yıldır direniyor.
EZO USTA'NIN BİR GÜNÜ
Günlük işlerinden arta kalan zamanlarında elektronik ev eşyalarını tamir eden Ezo Usta, sıradan bir sabahın erken saatlerinde yoğurduğu hamuru ekmeğe dönüştürdükten sonra, evin hemen yanında bulunan tamir dükkanına geçiyor. “Elinin hamuruyla” bu kez komşularının bozulan elektrik süpürgesini tamir eden Ezo Usta, el hakimiyetiyle kısa bir süre sonra çalışır hale getiriyor.
Ezo Usta, küçük ev aletlerinin tamiriyle başlayan serüvenini şöyle anlattı: “İlk olarak evde bozulan kettle, semaver, süpürge gibi aletleri onarmaya başladım. Bunu başarabildiğimi görünce de komşuların bozuk elektrik eşyalarını tamir ettim. Şimdi ise her türlü beyaz eşyayı tamir edebiliyorum” diyor.
"BANA USTAYI ÇAĞIRIN" DİYEN KOMŞUSUNU ŞAŞIRTTI
Uzun yıllardır başladığı tamir işlerinin erkeklerin küçümseyen bakışlarına maruz kaldığını dile getiren Ezo Usta, “İki gün önce elektrik sobası bozulan yaşlıca bir erkek geldi. Bana ‘ustan nerde’ diye sordu. Soruya karşılık ‘usta benim’ deyince, sobasını tamir etmekten vazgeçerek alıp götürdü. Ertesi gün yine dükkana geldi, bana ‘bak ben bunu birçok kişiye götürdüm, ama tamir edemediler. Bak bakayım tamir edebilecek misin’ ifadelerine karşılık, aldım sobası ve ertesi gün tamir ederek teslim ettim. Benim sobasını tamir etmem onu çok şaşırttı. Ama bakış açısı bana karşı değişti. Bende bakış açısını değiştirdiğim için mutlu oldum” diye anlattı.
'TAMİR EDEBİLMEK İÇİN MALZEME ALAMIYORUM'
Derinleşen ekonomik krize dikkat çekerek, elektrik-elektronik malzemelerine iki günde bir zam yapıldığını dile getiren Ezo Usta, “Artık eskisi gibi yurttaşlar bir eşyanın yenisini almak yerine, bozulan eşyalarını tamir ediyor. Bu benim için daha iyi oluyor. Çünkü tamir ederek geçimimi sağlıyorum. Ancak bozulan eşyayı tamir edebilmek için dahi çoğu zaman malzeme alamıyorum. Neredeyse bir hafta önce aldığın elektrik malzemesi, bir hafta sonra iki katını buluyor. Gerekli birçok malzemeyi alamadığım için tamir edemiyorum. Yapılan zamlardan etkileniyorum” dedi.
'KADINLARIN BAŞARAMAYACAĞI HİÇ BİRŞEY YOK'
Ekonomik krize rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü, deneyimlerini komşularına da aktardığını ifade eden Ezo Usta, “Her şey çok pahalı. Çoğu zaman kadınlardan kar dahi almıyorum. Yanıma eşyasını tamir etmek için gelen kadınlara, nasıl tamir edeceklerini öğretiyorum. Komşum olan birçok kadın gösterdiğim yöntemlerle bozuk eşyalarını tamir edebiliyor. Her kadın aslında evinin, eşyasının ustasıdır. Kadınlar yeter ki kendine güvensinler, başaramayacakları hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı.