Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İslam Masası, Wan’da (Van)  “İslam ve Kürtler: Ortadoğu’nun iki gerçekliği” başlıklı panel düzenledi. Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Avukat Abdulbasit Bildirici üstlenirken, panele Gazeteci-Yazar Zeliha Berrin Sönmez, Yazar İbrahim Sungur ve HDP İslam Masası Eş Sözcüsü Emin Ay konuşmacı olarak katıldı. 

'İSLAMİYET KILIÇ-FETİH DİNİ OLALARAK YAYILDI' 

Panelde ilk konuşmayı Yazar İbrahim Sungur yaptı. Sungur, İslamiyetin çıkış aşamasında barış dini olduğunu belirterek, daha sonraki süreçlerde “kılıç-fetih dini” olarak yayıldığını söyledi. Tarihi süreç içerisindeki değişimlere dikkat çeken Sungur, Muaviye ile birlikte İslamiyetin siyasete dönüştüğünü belirtti. Sungur, tarihsel süreçte Kürt beylikleri arasında yaşanan çatışmaların temel nedenlerinden birinin de din temelli olarak ortaya çıktığını ifade etti. 

'ERKEK TAYFALAR YÜZÜNDEN DİNDE KADIN GÖRÜLMÜYOR' 

Ardından söz alan Gazeteci Yazar Berrin Sönmez, İslamı kadın perspektifinden değerlendirdi. Kadınların yaşadıkları sorunların ortak olduğuna vurgu yapan Sönmez, “İktidarlar İslamiyeti kullanarak tahakkümlerini kuruyorlar. Şuan insanlar Ortadoğu ülkelerinden Avrupa’ya gitmek istiyorlar, adalet olsaydı gitmezlerdi. Her Cuma namazında ‘Allah Adaleti sever adaleti emreder’ denilir ancak adalet sağlanmaz. Adaletin temelinde eşitlik var. Her insan doğuştan gelen haklara sahiptir. Ancak bu haklar tanınmıyor. İslam’ın erkek tayfaları yüzünden dinde kadın görülmüyor. Allah; ‘aranızdaki tek üstünlük takvadadır’ diyor. Bilinçli veya bilinçsiz olarak kadınlar bastırıldı, görülmedi. Ataerkil bir gelenek dinde de kadınları hep ikinci plana attı. İslam’ın kadınlara verdiği hakları erkekler kısıtladılar, değersizleştirdiler. Ancak kadınlar bu alınmış haklarını dünyanın her yerinde mücadele ederek tekrar elde etmek için direniyor” şeklinde konuştu. 

'KÜRT KADINLARINA ÜNİFORMALI ŞİDDET UYGULANIYOR' 

Van Büyükşehir Belediyesi’nden Edremit’te alternatif yol çalışması Van Büyükşehir Belediyesi’nden Edremit’te alternatif yol çalışması

AKP’lilerin İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlara “fahişe” dediğini hatırlatan Sönmez, “Burada kadına ‘siz başınızı kaldırırsanız size fahişe denilecektir’ diyorlar. Kendi haklarına yönelik bir müdahaleye başkaldırdıkları için kadınlar fahişe olarak anılıyor. Bugün Müslümanlar ülkemizde ‘Kadından yönetici olmaz’ diyor. Allah’ın yaratış gayesine baktığında kendi haklarını istemek en temel haktır. Camiler kadınlara haktır, Cuma namazı kadınlara haktır ancak buralardan kadınlar çıkarılmış. Yine Kürt kadınlarının maruz kaldığı özel bir şiddet var. Kürt kadınlarını katledenler, ‘Biz devletiz bize bir şey olmaz’ diyor. Kadını terör ile korkutuyorlar ve Kürt kadınlarına üniformalı şiddet uygulanıyor” dedi. 

Son olarak konuşan Emin Ay ise İslam dinin tarihçesini değinerek, “İslamiyet, farklılıkların birlikte yaşaması ve eşitlik dinidir. Ama günümüzde artık dinin savaşların propagandası olarak kullanıldığını görüyoruz” diye belirtti. 

Panel konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle son buldu.