Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan ve şuana kadar 41 kişinin yaşamını yitirmesine, 100'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan çığın yarattığı acı, Van-Bahçesaray ilçesinde yolcu taşımacılığı yapan şoförleri derinden etkiledi. Yolcu minibüslerinin kalktığı durakta sessizlik hakimken, ilçeye giden tüm minibüslere ise siyah kurdele takıldı. Şoförler, Bahçesaray yolunda yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

SÖZ VERDİLER AMA...

Van Büyükşehir Belediyesi, Bahçesaray ilçesine otobüs seferlerine başlıyor Van Büyükşehir Belediyesi, Bahçesaray ilçesine otobüs seferlerine başlıyor

Van-Bahçesaray arasında 20 yıldır yolcu taşımacılığı yapan şoförlerden Fahri Elbir, ilçeye giden yolun bölgenin en zor yollarından biri olduğunu belirterek, kışın çığ, sonbaharda sel, yazın ise şarampole yuvarlanma riski ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Tüm tehlikeleri göze alarak ilçeye gittiklerini anlatan Elbir, "Bahçesaray'a iki yol gidiyor. Biri normal Van'dan giderek Karapet'ten geçtiğimiz, diğeri ise Hizan yolu. Karapet geçidinden geçtiğimiz yolda neredeyse her gün kaza ve çığ tehlikesi oluyor. Hizan yolu ise yine çok tehlikeli ve 6 saatlik bir yolculukla gidiyoruz. Bizim yollarımız her mevsim çok tehlikeli ve gidilmesi zor olan yollardır. Bize bir kaç yıl önce tünel yapacaklarını söylediler ama o tüneller yapılmadı. Oraya birçok tünel yapılmasından öte yapılacak hiçbir şey yok. Bu kadar insanın ölmesinin nedeni orada yıllardır yapılmayan tünellerdir. Buna bir çözüm bulunsun. Hem yaz hem kış orada kaza oluyor ve insanlar yaşamlarını yitiriyor. Çığda bu kadar insanın yaşamını yitirmesinin en büyük nedeni yılların getirdiği ihmallerdir.  Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar önce buradaki mitinginde tünel yapılacağını söyledi ama tek çivi çakılmadı. Biz artık bu eziyeti çekmek istemiyoruz" diye konuştu. 

Şoförlerden İrfan Sancar da, halk olarak Bahçesaray yolunda yıllardır çok büyük acılar yaşadıklarını söyleyerek, "Çığ felaketinde çok sayıda insan öldü. O çığın altıda kalanları kurtarmak için dışarıdan gelen insanların da orada hayatını kaybetmesi bizim için çok daha üzücü. Yani burada çok büyük ihmaller söz konusu. Devletin tünelin yaptığı yerde bugüne kadar hiç çığ olayı yaşanmadı. Yani o tünel çok daha önemli bir yere yapılması gerekirken o noktaya inşa edildi. İktidara buradan çağrı yapıyoruz; artık bu acıyı çektiğimiz yeter! Bu kazalar sadece kışın yaşanmıyor ki, her mevsim o yolda bu tür tehlikeleri yaşıyoruz. Yazın ortasında uçurama yuvarlanan araçlar, kışın kar ve çığın altın kalan araçlar oluyor. Burada daha büyük bir acı yaşamamak için derhal yeni tünellerin yapılması gerekiyor. Bu acıları önlemenin tek çözümü budur. Artık biz Bahçesaraylıların çığlıklarının duyulması gerekiyor. Bir daha böyle bir acı yaşamak istiyoruz" diye konuştu. 

'SÖZ VERDİKLERİ TÜNELLERİ YAPSINLAR'

Şoförlerden Veysel Sayan da, "Ben yıllardır minibüs şoförlüğü yapıyorum. Biz her yıl aynı acıyı yaşıyoruz. Yaz, kış biz bu yolda sıkıntı çekiyoruz. Bize bir tünel yaptılar ama tüneli hiç çığ olmayan yere yapıtılar. Tüneli gerektiği yere yapmayıp başka yere yapmak akıl karı değil. Yaşadığımız acı artık yeter. Bize artık bu acıların yaşatılmasını istemiyoruz. Bir ihmalin sonucu olarak şuan büyük bir acı yaşıyoruz" derken, Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Yöneticisi Vehbi Durmuş, "Biz her yıl aynı şeyleri yaşamaktan usandık. Her yıl basına, medyaya bu sorunları dile getirdik ama kimse bizi dinlemedi ve o yollara bir önlem alınmadı. Eğer yakın zamanda tüneller yapılmazsa bundan çok daha büyük acı yaşayabiliriz. Bize daha fazla acının yaşatılmaması için söz verdikleri tünelleri yapmalarını istiyoruz" diye tepkisini dile getirdi. 

'ÖNLEM ALINMADIĞI İÇİN BU KADAR İNSAN ÖLDÜ'

Bahçesaraylı yurttaşlardan Mehmet Salih Elbir ise "Yaşanan çığda arkadaşımız da hayatını kaybetti. Biz o yolda sürekli yaz kış minibüsten inip önlem almak zorunda kalıyoruz. Sadece kışın zorluk yaşamıyoruz ki, yazın ortasında bile o rampalardan inerken büyük bir sıkıntı çekiyoruz. Yıllardır o yoldan çekiyoruz. Önlem alınmadığı için de işte sonunda böyle bir durum yaşandı ve insanlar öldü" dedi.  

MA / Adnan Bilen - Yunus Duman