Van’ın Muradiye Belediyesi Eşbaşkanları Leyla Balkan ve Yılmaz Şalan, 6 Aralık’ta gözaltına alınarak tutuklanması ardından belediyeye İlçe Kaymakamı Erkan Savar kayyım olarak atandı. Kayyım Savar’ın ilk icraatı, HDP’li belediye tarafından açılan kadın ve kültür kurumlarını kapatmak oldu.
Belediyenin HDP’li meclis üyeleri, kayyum atanması ardından Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin çalışmalarının durdurulduğunu söyledi. Çalışmaları durdurmakla sınırlı kalmayan kayyum, Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin tabelasını indirerek, kapısına kilit vurdu.
SİSTEMATİK BİR DURUM
Muradiye Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı, aynı zamanda İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Rumeysa Gülmez, kayyım atanmasından bir hafta sonra Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin kapatıldığını söyledi. Gülmez, “Kayyımın amacı yaptığımız çalışmaların beğenilmesini engellemek. Bu sistematik bir durum. Yaptığımız bütün çalışmaları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bu zulümdür” dedi.
KAYMAKAMIN İZNİYLE AÇILDI
Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin yapımının Belediye Meclis Toplantısı’nda yüksek oy ile kabul edildiğini belirten Gülmez, aynı zamanda açılışın kayyum olarak atanan Kaymakam’ın onayı ile gerçekleştirildiğini söyledi.
GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ
Görevden uzaklaştırılarak, yerine kayyım atanan Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan, kayyımın hiçbir gerekçe göstermeden Kitap ve Konuk Evi’ni kapattığını belirterek, bunun bir taktik olduğunu belirtti.
KÜRT SANATINA TAHAMMÜLSÜZLÜK
Sanatçı Şerko Kanîwar ise kayyımların Kürt kültürünü yok etmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “Kürt kültürü, Ayşe Şan gibi sanatçıların eserleriyle yaşıyor. Ayşe Şan, Kürt sanat ve kültürünün adıdır. Tabelanın indirilerek, kilit vurulması, Kürt sanatına ve sanatçısına tahammülsüzlüktür” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘KAMERA ARKASINDA YASAKLIYORLAR’
Hükümet yetkililerinin Kürt dili ve kültürünün önünde engellemelerin olmadığına dair açıklamaları hatırlatan Kaniwar, “Kameraların önünde Kürt dil ve kültürünün özgürlüğünden dem vuruyorlar, kamera arkasında Kürt dil, kültür ve sanatını yasaklıyorlar” dedi.
1990’LI YILLARI GEÇTİ
Kaniwar, Kürt dil, kültür ve sanatına yönelik 1990’lı yıllardaki yasak ve engellemeleri hatırlatarak, “Şimdiki engellemeler, o yılları geçti. Şimdi aleni bir şekilde tabelaları indiriyorlar. Bu korku politikasıdır. Ama amaçlarına ulaşamayacaklar. Her ne kadar tabelalar indirilse de, çalışmalar durdurulsa da, çocuklarımız, Kürt halkı diline, kültürüne ve sanatına sahip çıkacaktır” diye konuştu.
MA / Bilal Güldem