Van’ın Çatak ilçesine bağlı Karşıyaka (Sarnusa) Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar hayvanlarına kış mevsiminde vereceği otları aylarca at sırtında taşıyarak köye getiriyor. Çayırlara giden yol olmaması nedeniyle yaklaşık 5 kilometre at sırtında yol giden yurttaşlar, Haziran ayında biçtikleri otları 2 ay boyunca at sırtında taşıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde mahalleden çıkarak ot getirmeye giden köylüler günde sabah ve akşam olmak üzere 2 sefer yapabiliyor. Uzun ve meşakkatli bir yolculuk sonrası çayırlardan getirdikleri otları üste üste koyarak istifleyen yurttaşlar, getirdikleri bu otların hayvanlarının ihtiyacını karşılamaya da yetmediğini belirtiyor. Saman ve yem satın alan köylüler, büyük zorluklarla biçip getirdikleri bu otların yetmediğini söyledi.
YOL BİR TÜRLÜ YAPILMIYOR
Yurttaşlardan Fahrettin Babur, yol ve su sorunlarının en büyük problemlerinin başında geldiğini ifade ederek, çayırlarına giden bir yolun olmaması nedeniyle katır ve at sırtında ot taşımak zorunda kaldıklarını ifade etti. Sabahın erken saatlerinde güneş doğmadan yolu koyulduklarını ifade eden Babur, günde 2 kez ot getirebildiklerini söyledi. Babur, “Yolumuz olmaması nedeniyle bir ayda biçtiğimiz otu 2 ay boyunca at ve katırların sırtında taşımak zorunda kalıyoruz. 2 saat boyunca yol gittikten sonra çayırlara ulaşıyoruz. Otları katır ve atların sırtına yükledikten sonra taşlı ve zorlu yollardan getiriyoruz. Biz yıllardır bu cefayı çekmemize rağmen hala yol yapılmıyor. Çektiğimiz tüm zorluklara rağmen bir kazancımız olmuyor” dedi.
EN BÜYÜK ZAHMETİ HAYVANLAR ÇEKİYOR
Mahalleden çayırlara ikinci seferini yapmak için yola koyulan Eyüp Çakan, çok zahmetli ve zor bir iş yaptıklarını ifade ederek en çok zorluğu ise hayvanların çektiğini belirtti. Hayvanlara yükledikleri otların doğru ve dengeli bir şekilde yüklenilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Çakan, bazen hayvanların bu nedenle yere düşebildiklerini ifade etti. Çakan, “Bizim getirdiğimiz otlar hayvanlara yetmiyor o nedenle yaklaşık 15 ton saman ve arpa satın alacağız. Var olan kriz nedeniyle her şey pahalı olduğu gibi saman fiyatları da artmış. Bu nedenle yaptığımız işten kar yerine zarar ediyoruz. Hayvanlarda artık para etmiyor” diye konuştu.
GÜNDE 17 SAAT ÇALIŞIYORLAR
Üniversite mezunu olan ve atanamadığı için ailesine yardım eden Mehmet Çakan da sabahtan akşama kadar tek işlerinin ot taşımak olduğunu belirtti. Çakan, “Sabah saat 03.00 sıralarında kalkıp yola koyuluyoruz. Yolculuk uzun sürdüğü için sabah saat 09.00 gibi köyde oluyoruz. Kahvaltı yapıp tekrardan yola çıkıyoruz. Giderimiz gelirden çok fazla olduğu için yaptığımız işin hiçbir kazancı da olmuyor” dedi.
Geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını belirten Ali Aydoğan ise kışın hayvanlarına verecekleri otları aylar boyunca taşıdıklarını söyleyerek, yollarının yapılmasını istedi.
MA / Dindar Karataş