Kürt çöreği olarak adlandırılan ve tandırda pişirilen 'kadê' geleneği kadınlar tarafından sürdürülüyor. Yıllardır kadê pişiren Leyla Peyan, kâdenin lezzetinin yağın içinde kavrulmuş un ve cevizden geldiğini dile getirdi.
Serhat'ta ve Bölgenin birçok yerinde tandırın içinde pişirilen kâde, yıllardan beri gelenek haline getirilerek nesilden nesile aktarılıyor. Geleneği sürdürenlerden biri de Van'ın İpekyolu İlçesine bağlı Bostaniçi mahallesinde yaşayan Leyla Peyan ve kızı Meryem Peyan:
'25 YILDIR KADE YAPIYORUZ'
Kadê yapmayı çocuk yaşlarda annesinden öğrenen Leyla Peyan , yapılışını şöyle anlattı: "İlk olarak hamurunu yoğuruyorum hamurun içerisine çok az maya ekliyoruz ve biraz dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra tandır evine gidip hamuru açacağım tahtanın üzerinde oklavayla birlikte kâde yapmaya başlıyorum. Diğer yandan bana yardım eden kızım Meryem ocakta kâdenin iç harcı olan un ve cevizi yağda kavuruyor. İçerisine tuz veya şeker koyarak yapmaya başlıyoruz. Kış mevsimi olduğu için fazla yapıp dondurucuda saklıyoruz. İstediğimiz zaman çıkarıp tüketiyoruz."
'LEZZETLİ OLDUĞU KADAR ZAHMETLİ'
Kâdenin özellikle hamurunun zahmetli olduğunu söyleyen Leyla Peyan, "Hamurunu tutturamazsan tandıra yapışmıyor ve düşüyor. Harcında yağ olduğu için hamurundaki yağı iyi ayarlamak gerekiyor. Yoksa tandıra yapışmıyor. Batı bölgelerinden gelen misafirlerimiz kâdenin tadına doyamadıklarını söylüyor. Ben de herkesi bu lezzete davet ediyorum" dedi.