HABER MERKEZİ-Van’ın Edremit ilçesinde PKK’li oldukları belirtilen 12 kişinin bir evde öldürülmesi sonrası ölen kişilerin aileleri çocuklarının “infaz” edildiğini gerekçesi ile Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Savcılık olayla ilgili takipsizlik kararı verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre: Van’da yer alan habere göre: Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bir evde toplu bir şekilde öldürülen 12 HPG’li için ailelerin “infaz” şüphesiyle yaptığı başvuruya takipsizlik kararı verdi. Oğlunu kaybeden Cemil Aşkan, soruşturma yürütülmeden olayın üstünün örtüldüğünü söyledi.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de bulunan iki katlı bir eve 10 Ocak 2016 tarihinde özel harekat polisleri tarafından düzenlenen baskında yaşamını yitiren 12 HPG’liyle ilgili yeni gelişme yaşandı. Yaşamını yitiren 4 HPG’linin ailesi, “infaz” şüphesiyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvuru, 2 yıl sonra sonuçlandı. Başvuruları inceleyen savcılık, “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

BABA AŞKAN: OLAY BİR İNFAZDI

Yaşamını yitiren 12 kişiden biri olan Deniz Aşkan’ın babası Cemil Aşkan, oğlunun ölümünün soruşturma yürütülmeden üstünün kapatıldığını belirtti. Baba Aşkan, “O olayı ilk duyduğumuz günden bu yana birçok kişiyle konuştuk. Hem gazetelerde çıkan haberler hem de o dönem görgü tanıklarının verdiği ifadeler aslında olayın bir infaz olduğunu gösteriyordu. Devlet ‘İçeride 12 örgüt elemanı var’ diyordu, ev paramparça edilmişti ama içerden tek bir kurşun bile atılmamıştı” dedi.

Edremit Belediyesi’nden üniversite adaylarına ücretsiz destek Edremit Belediyesi’nden üniversite adaylarına ücretsiz destek

‘SORUŞTURMA HUKUKA UYGUN YAPILMADI’

Dilekçelerinde çocuklarının neden sağ yakalanmadığını sorduklarını belirten Aşkan, “Olayla ilgili 4 aileyle birlikte dava açtık. Hak ihlali varsa ortaya çıksın istedik. Üzerinden iki yıl geçti ama hiçbirimizden ifade dahi alınmadı. En son 10 gün önce eve bir kağıt geldi ve olayla ilgili takipsizlik kararı verildiğini öğrendik. Bu soruşturmanın hiçbir şekilde hukuka uygun yapıldığını düşünmüyorum” diye konuştu.

OLAY HAKKINDA

10 Ocak 2016 tarihinde yaşanan olayla ilgili görgü tanıklarının beyanları, yine özel harekat polis ve askerlere ait olduğu belirtilen sosyal medya hesaplarından paylaşılan videolarda çatışmanın olmadığı görülmüştü. Olaydan sonra evde inceleme yapan kentteki sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, evin içinden dışarıya tek bir merminin bile atılmadığı kaydedilmişti. Aile ve avukatların otopsi raporları için yaptıkları başvurular ise “gizlilik” kararı gerekçesiyle verilmemişti. Konuyla ilgili açıklama yapan HPG ise, “zehirlenme” ve “bayıltıcı gaza” işaret etmişti.