29 Mart günü İzmir’in Bornova ilçesi Yunus Emre 29 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görevli bir doktorun saldırıya uğramasına ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi ve Van Hakkari Tabip Odası, sağlık emekçilerine yönelik şiddet ve sağlıkta dönüşümün sona ermesi için basın açıklaması yaptı.
Basın açıklmasında konuşan SES Van Şube Eşbaşkanı Fatma Arslan, “Tüm toplumda şiddet olayları artmaktadır. Sağlık emekçileri de her geçen gün artan dozda şiddete maruz kalmaktadır. Tüm sağlık emekçileri için sağlık kurumları artık huzurlu bir çalışma ortamı olmaktan çıkmış, yoğun iş yükü, performans baskısı altında ezildiğimiz, her an şiddete maruz kaldığımız, can güvenliğimizin olmadığı yerler haline gelmiştir” dedi.
Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin boyutlarının ortada olduğunu söyleyen Arslan, “Resmi rakamlara göre her gün en az 31 sağlık emekçisi şiddete uğramaktadır. Şiddeti önlemekle ve suçluları cezalandırmakla yükümlü kamu erki ise sağlıkta şiddetin önlenmesi için herhangi bir adım atmadığı gibi sağlık emekçilerinin örgütlerinin taleplerini, defalarca meclis gündemine getirilen yasa tasarılarını hiçe saymaktadır. Sağlık emekçileri olarak yoğun ve tüketici iş hayatının yanında maruz kaldığımız şiddet nedeniyle de mesleğe yabancılaşmakta, kendimizi çaresiz hisetmekteyiz” ifadelerinin kullandı.
Sağlıkta şiddetin artık iş kazası olarak kabul edildiğini belirten Arslan, "Bu da şiddet olaylarında kamu erkinin işveren olarak sorumluluğunun kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Şiddetin sona ermesi için taleplerimizi bundan sonraki süreçte de dillendirmeye devam edeceğiz. Sağlıkta dönüşüm programının son bulması için mücadele etmek şiddetle mücadelenin birincil ve en önemli ayağıdır. Şiddetin son bulması için tüm sağlık emekçileriyle ortak mücadele etmesi gerekmektedir. Sağlıkta dönüşümün sona ermesi, şiddetin son bulması, suçluların cezalandırılması, sağlık alanında kar değil, insan odaklı politika üretilmesi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz” dedi.