Van'ın Başkale ilçesine bağlı Şahmanız (Tınazlı) köyünde, 31 Mayıs 2016'da Sibelcan Çobandede'yi öldüren evli olduğu Cahit Çobandede’nin yargılandığı davanın karar duruşması Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Van'da uçuruma atlayan 28 koyun öldü Van'da uçuruma atlayan 28 koyun öldü

Duruşmada, Sibelcan'ın ailesi ve avukatı hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, savunmasını yapan Cahit Çobandede önceki savunmalarını tekrarladı. 

Ardından savunma yapan Sibelcan'ın ailesinin avukatı Rabia Özgökçe ise, Cahit Çobandede hakkında verien savcılık mütalaasına katıldıklarını söyledi. 

SİBELCAN ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE MEKTUP BIRAKMIŞ

Özgökçe, Sibelcan'ın davasına benzer katledilen kadınların davalarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini ancak faillerin “takım elbise giymesi, mahkeme heyetine saygılı davranması” gibi sebeplerden dolayı "iyi hal indirimi" uygulandığına dikkat çekti.  Sibelcan’nın dosya içerisinde kendi el yazısı ile yazdığı mektubundan alıntı yapan Özgökçe, “Sibel diyor ki ‘Bebeğimi düşürttü, kulak zarım patladı, bir kulağım sağır. Perdeyi açtın, çöpü döktün, yoldan geçene baktın deyip hep beni dövüyor. Vücudumun her yeri ağrıyor. Beni gece uyandırıp dövüyor, misafir eve geliyor, misafire baktın, elini sıktın diye dövüyor o kadar dövüyor ki ağrıdan yerimden kalkamıyorum. Kendisinin dişi için doktora gidecekti, beni de götürdü, o muayene olurken ben vücudumun ağrısından dayanamayıp oturdum. Bu seferde sen doktorun karşısında oturdun, doktor seni beğendi diye beni yolda dövmeye başladı eve kadar. Artık sadece vücudum değil, beynim, kalbim ağrıyor” cümlelerini hatırlattı.

'SİBEL SİSTEMATİK İŞKENCEYE MARUZ BIRAKILMIŞTIR'

Sanık Cahit Çobandede’nin, Sibelcan ile evli kaldığı 6 ay süresince sistematik işkenceye maruz bırakıldığını tekrar eden Özgökçe, “Sanık 6 ay boyunca Sibelcan’a işkence yapmış, bedeninin her noktasına şiddet uygulamıştır. Siz mahkemenizin karşısında da bir yıla yakın süredir durmakta. Size gösterdiği saygıyı, kesinlikle karısına göstermemiştir. Sanığın, size gösterdiği saygı ve özenin ikiyüzlüce ve gerçek olmadığı görülmelidir. Dava başından bu yana da suçuna gerekçe bulmak için onlarca yalan söylemiştir. Suçun ortaya çıkmasında da yardımcı olmamıştır” dedi.

Son olarak heyete dönerek konuşan Rabia Özgökçe savunmasının devamında şunları söyledi: 

“Peki bu sanığa iyi hal uygulanmalı mıdır? Öldürdüğü kadın bugün burada olsa, mahkeme başkanına niye öyle baktın? Mübaşire niye şöyle baktın? Onlar seni beğendi diye saatlerce dövecek, ağır şekilde yaralayacak. Sibelcan ağrıdan sabaha kadar uyuyamayacak ve saatlerce ağlayacaktı. Böyle bir sanık gerçekten iyi halli midir, pişman mıdır sizce? Bu nedenlerle iyi hal indirimi uygulanmamalıdır.

'KİM OLSA ÖLÜM TEHDİDİ KARŞISINDA KENDİNİ SAVUNUR'

Sanık, müşteki sanık Zozan tarafından vurulduğuna, fakat meşru müdafaa talebiyle beraatına dair mütalaaya katılmıyoruz. Müşteki sanık Zozan beyanında söylemiştir. ‘Benim elimde silah olsa onu öldürürdüm elinden yaralamazdım’ şeklindeki beyanı çok doğrudur. Sanık evlerini basacak tüm gelinlerine, kızlarına ve torunlarına karşı ölüm tehdidi saçacak, kurşunlar sıkacak, sonra da Zozan’ın sadece sanığı elinden vurduğu iddia edilecek. Bu hayatın olağan akışına aykırı. Kim olsa ölüm saçan sanığı elinde silah varsa orda öldürür. Bu nedenle müşteki sanığın elinde silah yoktu. Bu duruma dair evin içinde kızları da tanıklık yapmışlardır. Silah da bulunmamıştır. Bu gerekçe ile beraat talebini kabul etmiyoruz.” 

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI'

Rabia Özgökçe’nİn savunmasının ardından konuşan Sibelcan'ın annesi Zozan, kızını katleden Cahit Çobandede'nin en ağır ceza ile cezalandırılması talebini yineledi.

Duruşmaya verilen beş dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, Cahit Çobandede hakkında “tasarlayarak insan öldürme” ve  “suçun eşe karşı işlenmiş olmasından”, ayrıca müşteki anne Zozan’ı da “öldürme tehdidine” karşı  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.