HABER MERKEZİ-Serhat'ın ılık ilkbahar döneminde bin bir zahmetle toplanan şifalı ve birbirinden leziz otlar, çetin kış koşullarında tezgâhlardaki yerini aldı. Kadınların özenle ayıkladığı; ilaç yapımından tutun da yemek ve yöresel peynirlerin içine konulmasına kadar pek çok şey için kullanılan otlar Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) mahallesinde kurulan pazarlarda satılıyor.  

Toprağın altında koruyorlar 

Yaz aylarında Şırnak'ın Beytüşebap ilçesi ve Van'ın Çatak ilçesindeki yaylalara giderek, sağlıklı ve yenilebilir otları topladıklarını söyleyen pazarcı kadınlar "Çeşit çeşit ot topluyoruz. Bunlardan bazılar sağlık için bazıları ise yemek için kullanılıyor. 

Van'da yaşam alanı içerisine bırakılan onlarca cisim tehlike saçıyor Van'da yaşam alanı içerisine bırakılan onlarca cisim tehlike saçıyor

Kereng, kengir, helizler, siyabend gibi otları yaz ayından sonra özenle muhafaza ettiklerini, toprağın altıda koruduklarını ifade eden pazarcılar, “Toprağın altında beklettiğimiz otları çıkardığımız zaman ise ilk gün gibi tazeliğini koruyor, lezzeti ise daha güzel oluyor" dedi.