HABER MERKEZİ-Van’ın Muradiye ilçesinden geçen Bend-i Mahi Çayı üzerinde 13’üncü yüzyılda İlhanlı hükümdarları tarafından yapıldığı tahmin edilen Şeytan Köprüsü, yaklaşık 15.5 metre uzunluk, 3 metre genişlik ve yerden 17-18 metre yükseklikte bulunuyor. Kemer yayının batı ucu doğrudan ana kayaya, doğu ucunun ise andezit taşlarla örüldüğü köprü, kentin en önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.  

Göçük altında kalan Vanlı işçi hayatını kaybetti Göçük altında kalan Vanlı işçi hayatını kaybetti

‘DÜĞÜN KONVOYU KÖPRÜDEN DÜŞTÜ…’

Doğu- Batı doğrultusunda uzanan köprü, Bend-i Mahi Çayı’nın batısında yer alan başta Güngören olmak üzere birçok köyle yol bağlantısı oluştururken, rivayete göre bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp birçok kişinin ölmesinden dolayı, bölge halkı arasında köprü adının “Şeytan Köprüsü” olarak anılmaya başlandığı belirtiliyor.

Bend-i Mahi Çayı üzerinde andezit kanyonun en dar yerini oluşturan köprünün altından tıpkı bir baraj savağından şahlanarak akan çok güçlü bir çağlayan bulunurken, ayrıca köprünün üstünden görülen müthiş doğa manzarası bu güçlü akıntıya eşlik ediyor. Bend-i Mahi çayının üstünde bir kartal yuvasını andıran Şeytan Köprüsü, sahip olduğu doğal güzelliklerle ilgi odağı.

YASAK OLMASINA RAĞMEN ENGELLENMİYOR 

İki kaya üzerine kurulan köprü günümüze kadar sağlamlığını korurken, yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Sadece düşük tonajlı araçların geçişlerinde kullanılan köprü, ağır tonajlı araçların geçişine yasak olmasına rağmen engellenmiyor. Köprünün her iki girişinde “Ağır tonajlı araçların geçişine yasaktır” tabelası olmasına rağmen denetimsizlikten kaynaklı araçların geçişi sürüyor. Van/MA