Kahvaltı denilince akla ilk olarak bol çeşidi, vazgeçilmez lezzetiyle Van kahvaltısı gelir. Birçoğu yöreye özgü olan 40 çeşide yakın ürünle donatılan bu sofranın en vazgeçilmez yiyeceği ise, yaz kış denilmeden her mevsim tüketilen Van Çöreği.
Kent halkının neredeyse her öğün tükettiği Van çöreği için özellikle sabah saatlerinde kentteki kimi fırınların önünde adeta kuyruk oluşuyor. Bu fırınlardan biri de, 1939 yılından bu yana 10 metrekarelik dükkanda ürettikleri çöreklerin ünü yurtdışına bile ulaşan Küçük Yıldız Fırını.
Fırında çalışan çörek ustalarından Ferhat Duman, babasından öğrenip, 35 yıldır sürdürdüğü bu işin inceliklerini anlattı.
Duman, yaptıkları lezzetli çöreklere dair şu tarifi verdi: “Çöreğin içerisinde hafif yağlar kullanıyoruz. Hafif yağ sayesinde hamur yumuşak olur ve farklı bir tat veriyor. Şeker ve yağını belli bir kıvamda tutturuyoruz. Babamızdan dedemizden kalma bir iş. Tadını nasıl oturtacağımızı biliyoruz. En iyisi olsun diye yoğun emek harcıyoruz.”
Duma, yine ucuz ve lezzetli olmasından dolayı Van Çöreği’ni zenginin de fakirin de rahatlıkla tüketebildiğini ifade etti.
Fırınlarında 10 ustanın çalıştığını söyleyen Duman, aralarında en yeni ustanın ise en az 10 yıllık olduğunu belirtti.
YURTDIŞINA DA GÖNDERİLİYOR
Yaptıkları çöreklerin büyük çoğunluğunun kentte tüketildiğini belirten Duman, sipariş üzerine İstanbul, Adana, Antalya gibi kentlerle Rusya, Ukrayna, İran gibi ülkelere de çörek gönderdiklerini söyledi.
Duman, son olarak bugüne kadar bu lezzeti tatmayanlardan Van Çöreği’ni denemelerini istedi.(MA)