Bingöl merkezli faaliyetlerini sürdüren Sivil Toplum Kuruluşlarından Sivil Gençlik ve Kültür Derneği, Patika Derneği, Bingöl Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü ve Genç İçin Bir Saat Derneği ortak bir yazılı açıklama yaparak Bingöl’ün Afet Bölgesi olması için çağrıda bulundu.

Japon deprem uzmanı Moriwaki, deprem beklediği illeri sıraladı Japon deprem uzmanı Moriwaki, deprem beklediği illeri sıraladı

Bingöl merkezli 4 STK’nın açıklaması şöyle :

Bingöl, Türkiye'nin 2 ana aktif fay hattı olan Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay (DAF) hatlarının kesişim noktasında olmasının yanısıra onlarca yerel aktif fay hattına sahiptir. Bu fay hatları hakkında uzmanların yaptığı araştırmalar ve yakın geçmişte yaşanan 1971 ve 2003 Bingöl Depremlerine dayanarak büyük ve yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip oldukları açıktır. Naci GÖRÜR gibi alanında uzman bilim insanları Doğu Anadolu Fayı (DAF) hattında yaşanan Pazarcık ve Elbistan merkezli büyük depremlerden sonra Bingöl'e doğru muhtemel enerji transferinin bulunduğunu ve acil önlem alınması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Pazarcık ve Elbistan depremleri, önlem alınmaması durumunda nasıl bir facianın ve ne kadar büyük kayıpların yaşanabileceği hakkında çok acı bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Yaşanan büyük depremlerden sonra Bingöl'de yapılan ilk incelemelerde onlarca ağır hasarlı bina tespit edilmiştir. Bölgemizin deprem gerçeği mevcut durumda insanımızın en acil ve en hayati sorunu olup yetkililerin konuya köklü çözümler üretmesi gerekmektedir.

Bingöl'ün deprem nedeniyle hassas bir bölge olmasından dolayı etkili önlemler alınması, uygulanması ve bölge halkının kamu imkanlarından daha fazla yararlanabilmesi için acil olarak Afet Bölgesi ilan edilerek, paydaş kurum ve meslek odaları ile birlikte gerçekçi bir deprem eylem planı oluşturarak hayata geçirilmesi büyük bir zorunluluktur.

Bingöl merkezli faaliyetlerini sürdüren Sivil Toplum Kuruluşlarından Sivil Gençlik ve Kültür Derneği, Patika Derneği, Bingöl Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü ve Genç İçin Bir Saat Derneği olarak gerekli önlemler alınması durumunda yaşanacak depremlerin en az zararla atlatılabileceğini inanıyor ve insanımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket ederek yetkili kurumların gerekli tedbirlerleri almaya ve Bingöl'ün Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz.

Genç İçin Bir Saat Derneği

Patika Derneği

Sivil Gençlik ve Kültür Derneği

BIFSAK