HABER MERKEZİ-Van'da yaşayan 99 yaşındaki Ahmet Ayaz, ilerleyen yaşına rağmen sokak sokak gezerek topladığı şifalı bitkileri satıyor. İlerleyen yaşına aldırış etmeden, dağ taş gezerek Qeselmehmûd ile Masicark otlarını topluyor. 40 yıldır şifalı bitkileri bahar aylarında topladığını söyleyen Ayaz, Qeselmehmûd ve Masicark bitkilerinin çay gibi kaynatılarak içildiğini belirtti.
BİRÇOK KENTE GÖNDERİYOR
Yaşını hatırlatan Ayaz, şifalı bitkiler sayesinde sağlıklı ve uzun bir ömür sürdüğünü belirterek, "Bu otlarla ayakta duruyorum. Her yemek yedikten sonra Qeselmehmûd otunun suyundan bir bardak içiyorum ve rahatlıyorum” dedi. Günde ortalama 10 deste şifalı bitki sattığını ifade eden Ayaz, “Bugüne kadar bu otu on binlerce insana sattım. Hepsi de şifa buldu diyebilirim. İnsanlar İstanbul, Mersin, İzmir, Adana ve Bursa gibi birçok batı şehrinden bu otu istiyorlar. Mide, şeker hastalığı, nefes darlığı, idrar yolu hastalıklarına, kanser, guatr ve kas ağrılarına birebirdir. Van’ın yüksek dağlarından baharın gelişiyle bu otlar çıkıyor ve doğal olarak yetişiyor” dedi.
’40 YILDIR GEÇİMİMİ ŞİFALI BİTKİLERLE SAĞLIYORUM’
Masicark otunun da çay gibi kaynatılıp içildiğini dile getiren Ayaz, “Suyu her derde devadır. Kim benden bu bitkileri aldıysa, rahatsızlığı geçmiştir ve bu otları tekrar tekrar almıştır. Bugüne kadar sattığım otlardan şikayetçi olan tek bir insan yok. Bir kere alan ikinci defa almak için beni arıyor. Yaz aylarında satışlarım çok oluyor. 40 yıldır şifalı bitki satarak geçimimi sağlıyorum” diye konuştu. Van/MA