İsrail'in Gazze Savaşı'na destekleyen ve dolayısıyla savaş etrafındaki misilleme sarmalının parçası olan ABD, Irak'tan çekilmesine yönelik Bağdat'ın talebine ilk yanıtı verdi. Washington-Bağdat arasında ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun Irak'taki varlığının sona erdirilmesi konusunda yakında müzakere başlayacağı belirtildi.

Myanmar’da tayfun: 226 ölü, 77 kayıp Myanmar’da tayfun: 226 ölü, 77 kayıp

Irak Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre Bağdat ile Washington, Irak'ta ABD liderliğindeki askeri koalisyonun geleceği konusunda müzakereleri başlatmak üzere komisyon kurulması konunda anlaştı. Komisyon, askerlerin aşamalı olarak geri çekilmesi ve koalisyonun sona ermesi için takvim belirleyecek.

BAŞBAKAN SUDANİ'NİN DİKKATİNE ÖNEMLİ AMERİKAN MEKTUBU

Reuters'a konuşan dört kaynağa göre Washington, komisyon kurulup müzakere edilmesini kabul ettiğine dair mektubu, büyükelçisi aracılığıyla Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'ye iletti. Bu da Washington'ın -Bağdat nezdinde kabul görmeyen- "önce İran destekli örgütler, Irak'ta ABD'ye yönelik saldırıları durdursun" önkoşulunu kaldırdığı anlamına geliyor.

'PAZARLIKLAR AYLARCA VE HATTA DAHA UZUN SÜREBİLİR'

Reuters, ABD güçlerinin çekilmesinin elinin kulağında olmadığı, müzakerelerin sonucunun belirsiz olduğu ortamda, pazarlıkların aylarca ve hatta daha uzun sürebileceğini belirtti.

IŞİD'le savaş koalisyonu gerekçesiyle Irak'ta yaklaşık 2500 ABD askeri konuşlu. Çoğu Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce asker de koalisyonun parçası olarak Irak'ta bulunuyor. Ama bu misyonun Irak'taki varlığı giderek artan baskı altında.

KISASA KISAS SALDIRILAR

Hem Tahran'ın hem de Washington'ın müttefiki Bağdat, İsrail'in Gazze Savaşı'nın başlamasından bu yana İran destekli Direniş Ekseni'nin Irak ayağını oluşturan milislerle ABD güçleri arasında kısasa kısas saldırıların tırmandığına tanık oldu. ABD'nin Irak ve Suriye'deki birlikleri, Irak Direnişi'nin yaklaşık 150 kez saldırısına uğradı. Buna mükabil ABD'nin Bağdat'ta Irak İçişleri Bakanlığı yerleşkesi içinde bir Haşdi Şabi komutanına suikast düzenlemesinden beri, Irak Başbakanı Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müzakereler yoluyla hızlı şekilde çekilmesi çağrısı yapıyor.

Bu süreç için geçen yıl adım atılmış, ancak Gazze Savaşı başlayınca durulmuştu.

'DİRENİŞ SALDIRILARININ DURMAMASI, HESAPLARI DEĞİŞTİRDİ'

Reuters'a göre Washington, ateş altındayken olası geri çekilmeyi müzakereye isteksizdi; bunun, mecbur kaldığı izlenimi vermesiyle İran dahil bölgesel rakiplerini cesaretlendirmesinden endişe ediyordu.

Ancak iki kaynak, saldırıların büyük ihtimalle durmayacağının ve statükonun sürekli tırmanışa yol açtığının anlaşılmasıyla hesapların değiştiğini söyledi.

ABD'Lİ YETKİLİ: TAM MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ VAR

ABD'li bir yetkili, "Bunu aylardır tartışıyoruz. Zamanlamanın son saldırılarla ilgisi yok. ABD, görüşmeler sırasında meşru müdafaa hakkını tam olarak koruyacak" diye konuştu.

Reuters'a göre Iraklı ve ABD'li yetkililer, müzakerelerin resmi olarak başlatılmasının, Sudani hükümeti üzerindeki siyasi baskıyı azaltacağı ve potansiyel olarak ABD güçlerine yönelik saldırıları azaltacağını umuyor.

Bu arada Irak'a koşut olarak Suriye'den çekilmenin de Biden yönetimi tarafından değerlendirildiği Foreign Policy ve Al Monitor'a yansıdı.