Her kadının aylık döngüler halinde yaşadığı regl yani adet kanaması özellikle bazı kadınlar için dayanılmaz ağrılar anlamına gelmektedir. Bu ağrılardan kurtulmak isteyen kadınlar internette adet (Regl) ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer? Adet sancısını ne keser? sorularının  araştırmaktadır. Biz de sizler için bu konuyu inceledik. İşte bu konudaki tüm detaylar ve adet sancısına iyi gelen yöntemler, besinler

Oy pusulaları ne renk? Oy pusulaları ne renk?

ADET (REGL) AĞRISINA NE İYİ GELİR? SANCIYI NE KESER?

Adet (regl) ağrısına iyi gelen bazı öneriler şöyle:

  • Yatarken karnınıza sıcak su torbası koyabilir veya sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz.
  • Ayaklarınıza uygulayacağınız sıcak kompres de fayda sağlayacaktır.
  • Alt karın bölgenize, avuç içi ve parmak uçlarınızla dairesel hareketler ile masaj yapabilirsiniz.
  • Ilık duş almak her zaman etkili olacaktır.
  • Sıcak içecekler, özellikle de zencefil, tarçın, papatya, ıhlamur ve rezene gibi bitki çayları tüketmenizde yarar var. Bu çaylar ödem çözücü etkileri ve antioksidan içerikleri sayesinde dismenoreyi hafifletiyorlar. Ayrıca sakinleştirici etki de sağlıyorlar.
  • Özellikle adet dönemi ve öncesinde sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Adet dönemine bir hafta kala, vücutta su toplanmasına ve ödeme neden olduğu için tuzu kısıtlayın. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasında etkili olan B6 vitamininden zengin (muz, avokado, bezelye, havuç, baklagiller, pirinç, balık, tavuk kırmızı et ve kepek ekmeği gibi besinler tüketin. Adet sancılarında magnezyum krampları azaltan etkiye sahip. Yeşil yapraklı sebzeler, tahıl ürünleri, kuruyemişler (badem, fındık, fıstık, ceviz), soya fasulyesi, havuç, kereviz, pırasa, kakao ve hurma gibi magnezyum içeren besinleri tüketmeye özen gösterin. İhtiyaç halinde doktor tavsiyesiyle magnezyum takviyesi de alabilirsiniz.

Ağrı kesiciler adet sürecinde kadınların en çok tercih ettiği yöntemdir. Eğer siz de adet sancısını ne keser diyorsanız ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ağrı kesiciler ağrıyı hafifleterek belirli süre ağrı hissetmemeyi sağlar. Bunun dışında prostoglandin hormonunu dengelediği için ağrıyı hafifletir. Adet sancısı için ağrı kesici için ilaç kullanırken doktor kontrolünde belirli dozda kullanılması önerilir.

ADET ANCISINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR? NASIL GEÇER?

Kekik Çayı: 2 su bardağı suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve içine 2 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış kekiği katın. Yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin ve kekik çayınız hazır. Afiyet olsun. Kekiğin içeriğinde bulunan eterli uçucu yağın kaybolmaması için aynı kekiği ikinci kez kaynatmayınız.

Zencefil: Bir demlik su kaynattıktan sonra limon ile beraber birkaç parça zencefili soyup demliğin içine atın. Günde 3 bardak tükettiğinizde ağrının azalacağını göreceksiniz. Dilerseniz içerken tatlanması içine bal da katabilirsiniz.

Fesleğen: Fesleğeni suda kaynatın ve bardağın ağzını kaparatak 15-20 dakika demleyin. Günde bir bardak tüketmeniz halinde sancılarınızı alacaktır.

Tarçın: Sıcak bir bardak suya bir çay kaşığı tarçın atın ve çözünmesi için iyice karıştırın. Dilerseniz soğuduktan sonra içine bal da ekleyebilirsiniz. Günde 3 bardak tüketmek, ağrılarınıza iyi gelecektir.

Şeker Kamışı Pekmezi: Kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, manganez, B6 vitamini ve selenyum açısından zengin olduğu için şeker kamışı pekmezi, kan pıhtılaşmasını azaltarak rahim duvarları kaslarını yatıştırmaya yardımcı olur. Böylelikle adet ağrılarını hissetmemeye başlarsınız.

Papatya Çayı: Bir demliğe 3 kaşık kurutulmuş papatya çayı ekleyin ve 10 dakika kaynatın. İçmeden önce bal veya limon karıştırabilirsiniz.

Maydonoz: 250ml suya birkaç dal maydonoz ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra tüketin. Günde 2 bardak tüketirseniz ağrılarınız azalacaktır.

Rezene çayı: Öncelikle 2 çay kaşığı rezene tohumlarını güzelce ezin. 1 su bardağı kaynamış suya rezene tohumlarını ekleyin. Fincanın üzerini kapatın. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

Ada çayı: 8-10 adet yaş yaprağı ya da 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru yaprağı, 3 büyük çaybardağı suyla birlikte ufak bir tencereye ya da bir cezveye koyun. Su kaynayana kadar ateşte tutun. Altını kapattıktan sonra 5-6 dakika daha bekletip süzün.

Nane çayı:  Nane çayını marketlerden poşet çay şeklinde alabileceğiniz gibi nane yaprağı alarak evinizde de demleyebilirsiniz. Nane çayını hazırlamak için 6-8 bardak sıcak suyun olduğu demliğe poşet çayı veya nane yapraklarını yerleştirin ve 4-6 dakika bekleyin. Nane çayınızı biraz limon ve bir miktar şeker ile de tatlandırabilirsiniz

Ihlamur limon: Ihlamur çayını bir demlikte, cezvede ya da french press’te demleyebilirsiniz. Kaç bardak çay yapacaksanız demleme kabınıza o kadar tutam ıhlamur ekleyin. Ihlamurları demlemeye başlamadan önce bir sudan geçirip tozunu akıtmanızda fayda var. Bir adet elmayı da küp küp doğrayıp ıhlamura ekleyin. Üzerine kaynar suyu ekleyip 5 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.

Hayıt çayı: Yarım tatlı kaşığı hayıt tohumunu hafifçe ezin. Bir bardak kaynar suya ezilen tohumları ekleyin. 5-10 dakika kadar demlendikten sonra tohumları süzün. Bu çayı günde 2 bardak kadar tüketebilirsiniz.

Muz: Vücuda direnç verir.

Yeşil sebzeler: Adeti söktürmede yardım eder.

Fındık, fıstık, ceviz: Direnç verir. Daha zinde olmanızı sağlar.

ADET SANCISI VÜCUMUZDAKİ HANGİ BÖLGELERDE HİSSEDİLMEKTEDİR?

Kasıklara,
Alt karın bölgesine,
Bacaklara,
Bele ve sırta,
Baş ağrısı yapar,
Mide bulantısı görülür.