İstanbul Pendik'te bulunan Aydos Ormanı'nda 19 Eylül 2019 tarihinde çıkan yangın sırasında orada bulunan Yakup Akman, “yangını çıkardığı” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. 7 aylık sürede yargılandığı İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 kez hakim karşısına çıkan Akman’a, 28 Nisan 2020'de görülen karar duruşmasında, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak” suçundan müebbet hapis ve “örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakmak” suçlamasıyla 25 yıl hapis ile 20 bin TL adli para cezası verildi.
Akman için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı tarafından hazırlanan iddianame de ise yangından bir ay önce bazı yayın organlarında çıkan kimi haberler suç delili olarak gösterildi. Olay günü “Öfkeli Kürdistan Gençliği” isimli Twitter hesabından yapılan “Pendik Kurtköy’de bulunan ormanlık alana birimlerimizce ateşten eylem gerçekleştirilmiştir” paylaşımı da Akman’a yönelik suçlamalar arasında yer aldı. Ancak sosyal medya hesabının Akman’a ait olduğuna dair tek bir delil gösterilmedi.
DİZİDE ROL ALMAK ÖRGÜT ÜYELİĞİ!
Akman’ın yine cep telefonunda kayıtlı bulunan Seyda Perinçek’in seslendirdiği “Amara” ve “Dilê mîn Zagros e” şarkıları ile figüran olarak oynadığı Kurtlar Vadisi Pusu isimli dizinin çekimlerinde giydiği kıyafetler ve elinde tuttuğu maket silahlı haline ait Facebook hesabından paylaştığı fotoğrafları “örgüt üyesi” suçlamasına delil olarak gösterildi.
Akman’ın annesi Fince Akman, oğlunun suçsuz olduğunu ve yangını onun çıkarmadığını belirterek, bu kadar cezanın sadece Kürt oldukları için verildiğini söyledi.
DİNLENMEK İÇİN ÇIKMIŞTI
Oğlunun bir tekstil fabrikasında çalıştığını ve hasta olduğu için iş yerinden üç günlük izin aldığını belirten anne Akman, “izin bittikten sonra dolaşamam” diyerek, ormana dolaşmaya çıktığını söyledi. Bir motosiklet çağırıp Aydos Ormanı'na gittiğini aktaran anne Akman, “Yakup bir yer bulmuş ve oturmuş. İki üç metre yakınında iki kişi oturuyormuş. Fakat arada ağaçlar olduğu için tam olarak onları görememiş. O kişiler çalılıklar topluyormuş. Ondan sonra ateş yakmışlar. Ateş büyüyünce Yakup kalkmış bakmış ama kimseyi görmemiş. Yakup bir keresinde 10 yaşındayken yanmıştı. Onun için ateşten çok korkuyordu. Zaten vücudu da hala yanık. Bu nedenden dolay yangının çıktığı yerden hemen ayrılmış ve aşağıya doğru gitmiş” şeklinde anlattı.
İTFAİYEYE HABER VERDİ
Oğlunun yangın yerinden ayrıldıktan sonra itfaiyeyi aradığını anımsatan Akman, “Yanlışlıkla ambulansı arıyor. Onlar numarayı söyleyip itfaiyeyi aramasını söylüyor. Yakup ondan sonra itfaiyeyi arıyor ve itfaiye geliyor. Durumu merak ettiği için oradan gitmiyor. Ardından polisler geliyor ve onların yanına gidip yangının nasıl çıktığını gördüğünü söylüyor. Polisler de biraz bekletip ifadesini alacaklarını söyleyerek, Yakup’u kelepçeleyip karakola götürüyorlar” diye belirtti.
YAKAN NEDEN İTFAİYEYE HABER VERSİN?
Anne Akman, oğlunun karakolda alınan ifadesinde “Küçükken geçirdiğim bir kaza nedeniyle yangından korkuyorum. Zaten vücudum da yanıklar var. Bu nedenle yangını söndürmedim” beyanında bulunduğunu aktaran Akman, şöyle devam etti: “Polisler, Yakup’u GBT’sine girip bakıyorlar ve Yakup’a ‘bir kardeşin dağa gitmiş’ diyorlar. Yakup da ‘evet gitmiş ama haksızlıklar karşısında gitmiş’ diye cevap veriyor. Ondan sonra Yakup’a ‘annen, baban, kardeşlerin ve sen PKK’lisin. Bu yüzden burayı yakmışsın. PKK yöneticisisin’ demişler. Yakup, ‘Madem ben PKK’liyim ve ormanı yaktım. Neden sizi arayıp yangının çıktığını haber vereyim. Öyle olsa kaçarım. Yakan insan neden polisi, itfaiyeyi arasın’ demiş. Polisler ‘Dosyanız temiz değil’ demişler ve Yakup’u tutukladılar.”
HEDEF GÖSTERDİLER
Oğlunun sağlık sorunlarının olduğunu ve olarak ilaç kullandığını söyleyen Akman, koronavirüs nedeniyle üç aydır oğlunu göremediğini ve durumundan habersiz olduğunu dile getirdi. Oğlunun verilen cezayı hak etmediğini ifade eden anne Akman, “Sadece kendi yalanları ve yaptıkları işler ortaya çıkmasın diye günlerce oğlumun haberini yaptılar. Yakup üzerinden bizleri hedef gösteriyorlardı ve ‘Bunlar PKK’lidir’ diyorlar. Komşularımız bile bundan etkilenip ‘Siz PKK’lisiniz, oğlunuz orman yakmış’ diyorlardı. Bu şekilde hem bizi tehlikeye soktular hem de çocuğuma müebbet verip hayatını yaktılar. ‘Madem ormanımızı yaktın, bizde senin hayatını yakacağız’ diyorlar. Ama Yakup ormanı çok seviyordu. Ben bir keresinde ‘Yangın çıktı sende kaçsaydın. Neden haber verdin’ dedim. Oğlum ‘Anne ben insanlık yaptım. Ben yandım şimdi, kim bilir ne kadar insan ve hayvan burada vardır. Onlar yanmasın diye haber verdim’ diye karşılık verdi. Gerçekten de insanlık yapmış. Kötü bir şey yapmamış” diye konuştu.
ADALET TALEBİ
“Eğer vicdan, adalet ve kanun varsa biz onu arıyoruz” diyen anne Akman, “Adalet, kanun, vicdan, din bu değildir. Bu çocuk siyasetten hiçbir şey bilmiyor. Onlar da bunu biliyor. Sadece Kürt olduğu için bu ceza verildi. Bizler Yargıtay’ın bu cezayı vermemesini istiyoruz. Eğer bu ülkede kanun, adalet ve vicdan varsa, bu cezanın kaldırılması gerekir. Biz bu adaletin sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Mezopotamya Ajansı / Ferhat Çelik