61 ilaç SGK'nın geri ödeme listesine dahil edildi 61 ilaç SGK'nın geri ödeme listesine dahil edildi
Bir yılda 110 kilodan 60 kiloya düşen 51 yaşındaki hastanın karnından bir de 20 kiloluk kitle çıkarıldı. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (BEAH) yapılan başarılı ameliyatla karnından 20 kilo ağırlığında kitle çıkarılan hasta, kuş gibi hafifledi.
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Yüksel Beyaz, 51 yaşındaki erkek hastanın bir hafta önce hızlı kilo kaybı ve karnındaki şişlik şikayeti üzerine hastaneye başvurduğunu belirtti.
KİTLENİN MİDEYE BASKISIYLA YEDİKLERİNİ ÇIKARIYORDU
Hastanın bir yıl içerisinde 110 kilodan 60 kiloya kadar düştüğünü ifade eden Beyaz, “Hastanın muayenesinde karnında yaklaşık 25-30 santimetrelik bir kitle olduğunu fark ettik. Çekilen tomografide kitlenin mide ve ince bağırsağı tamamıyla sola doğru sıkıştırdığı görüldü. Hastanın kilo verme nedeninin de muhtemelen yediği gıdaların kusma şeklinde dışarı çıkarması olduğunu anladık. Başka bir yere sıçrama yoktu. Tomografide 25 santimetrelik bir kitleden bahsediliyordu. Bizde hastayı ameliyata aldık. Ameliyat esnasında sağ böbreği sol böbrek üstüne doğru itmiş, bütün ince bağırsak ve mideyi sol tarafa sıkıştırmış ve yaklaşık 30-35 santimetrelik bir kitle olduğunu, böbreği içine aldığını ve şah damarla yapışık olduğunu gördük. Yapılan operasyonla bunu sıyırdık ve Allah’a şükür bir sıkıntı olmadan ameliyatı başarıyla tamamladık” dedi.
ŞEHİR ŞEHİR HASTANE HASTANE GEZDİ, ŞİFAYI VAN’DA BULDU
Hastanın daha önce büyükşehirler başta olmak üzere birçok hastaneye başvurduğunu, ancak olumlu bir netice alamadığının altını çizen Beyaz, “Hastamız daha önce İstanbul, İzmir ve Ankara’daki hastanelere gitmiş, ancak bir netice almamış. İstanbul’da kendisine 4 santimetrelik bir kitlenin olduğu ve ameliyata gerek olmadığı söylenmiş. Hasta daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne başvurmuş, burada kendisine ameliyat önerilmiş. Ancak hasta bizi tercih ederek, hastanemize başvurdu. Bizde burada başarılı bir ameliyat yaparak, kendisini bu kitleden kurtardık. Şu anda sağlık durumu iyi. Yiyebiliyor ve kusma olmuyor. İnşallah kendisini yarın taburcu etmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
KİTLE 35 SANTİMETREYE ULAŞMIŞ, 4 AY DAHA GELMESE HAYATINI KAYBEDEBİLİRDİ
Bu şekilde bir kitlenin genellikle böbrek arkasında 3, 4 veya 5 santimetre olarak görülebildiğini dile getiren Dr. Beyaz, “Bu şekilde büyük bir kitle, buraya gelmeden ameliyat edilir. Ancak bu hasta çok uzun süre beklemiş bir hasta. Kitlenin büyüklüğü 35 santimetre. Bu kitle, karaciğerin altından başlayıp ana damarlara yapışmış, sağ böbreği içine almış ve aşağıda idrar kesesine kadar büyümüş bir kitleydi. Nadir görülen bir kitle. Genellikle maksimum 10 santimetreye kadar büyüdüğünde hasta şikayeti başlar. Bu hasta, şehir dışında birkaç yere görünmüş ve ameliyata gerek olmadığı söylenmiş. Eğer hasta gelmeseydi, bu kitle daha da büyüyecekti ve 4-5 ay içerisinde hastayı kaybedecektik” şeklinde konuştu.
"BU TÜR AMELİYATLAR İÇİN İL DIŞINA GEREK KALMADI"
Dr. Beyaz, kendilerine bu tür imkanları sunan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Heybet Semur, hastane yöneticisi Doç. Dr. Sevdegül Karadaş başta olmak üzere İstanbul Ok Meydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, Prof. Dr. Hakan Güven’e teşekkür etti.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Sevdegül Karadaş ise, hastanenin kurulduğu günden itibaren başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “Eskiden bu tür ameliyatlar il dışında, büyük hastanelerde yapılıyordu. Ancak genel sekreterliğimizin bizlere sunduğu imkanlar dahilinde bu tür ameliyatlar, şu anda ilimizde daha etkin bir şekilde yapılmaktadır ve bundan sonrada yapılacaktır. Bizlere her türlü imkanı sağladıkları için genel sekreterliğimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.