HABER MERKEZİ- İç Hastalıklar ve Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Canan Karatay yaptığı ziyaret sırasında insan vücudu için en sağlıklı yemeği açıklayan Karatay, (Uşkun, yayla muzu, Rebes, kürt muzu,ışkın ) bitkisine övgüler yağdırıp “üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir.” dedi.
Yöresel bir yemek olarak tüketilen Uşkun faydalarından bahseden Prof. Dr. Canan Karatay, yurttaşlara sık sık Uşkun tüketmesini tavsiye etti. Kameralar önünde Uşkunu bir muz gibi soyarak tüketen Karatay, az bilinen bu mucizevi yiyecek üzerine şu açıklamaları yaptı: Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu.
Uşkunun kalp dostu bir yemek olduğundan bahseden Karatay, Uşkunun sadece kalp dostu bir yiyecek değil aynı zamanda karaciğer, tiroit ve beyin üzerinde de etkileri olan bir yiyecek olduğunu sözlerine ekledi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek dağlarında Ulaşılması güç yerlerde yetişen ve birçok vitamini içinde barındıran rebes, Halk arasında (Kürt muzu, uşkun, yayla muzu, ışkın) birçok hastalığa iyi geliyor. Şifa kaynağı olarak bilinen rebes ayrıca şeker hastalığı, bağırsakların temizlenmesi, diyabet hastalığı, kan şekerinin düşürülmesi, mide ekşimesi ve hemoroit gibi hastalıklara iyi geliyor.