Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022 tarihinde evlere ve basın yayın kurumlarına yapılan baskınlarda 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. 8 gün gözaltında tutulduktan sonra adliyeye sevk edilen 22 kişiden 16 gazeteci, 16 Haziran’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Gazeteciler hakkında 10 ay sonra aynı iddiayla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Dosyası ayrılan JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, geçtiğimiz ay görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. 15 gazetecinin ilk duruşması ise yarın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Gazeteci meslek örgütleri, tutuklamaların gazeteciliği sindirme ve haber alma hakkını engelleme amacı taşıdığını belirterek, 11 Temmuz’da Diyarbakır Adliyesi’nde olma çağrısı yaptı.
'MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ'
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi Başkanı Demet Aran, Türkiye’de basın özgürlüğünün her geçen gün geriye gittiğini belirterek, halkın haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi. Aran, “Meslektaşlarımız gazetecilik yaptıkları için bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. 9 ay sonra hazırlanan iddianame bize gösterdi ki meslektaşlarımız hakkında yaptıkları haberler dışında tek bir delil bile yok. Bu tür yargılamalar basın özgürlüğünün geriye gitmesine yol açıyor. Üstelik ‘örgüt’ suçlaması ile meslektaşlarımızın ‘gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadığı’ algısı yaratılmak isteniyor. Susturma, sindirme ve haber alma hakkını engelleme amacı taşıyan tutuklamalara karşı meslektaşlarımızın yanındayız” diye belirtti.
'AMED‘TE OLACAĞIZ'
Herkesin duruşmaya gelerek dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizen Aran, “11 Temmuz’da 15 arkadaşımızın özgürlüklerine kavuşacağına inanıyoruz. Bunun da ancak duruşma günü kamuoyunun gazetecilere, gazeteciliğe ve haber alma hakkına sahip çıkmasıyla mümkün olacağını biliyoruz. Bu nedenle 11 Temmuz’da Amed’te görülecek duruşmaya gazeteciliği savunan herkesi en çok da meslektaşlarımızı davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'
Gazeteciler gözaltına alındıkları esnada kamera ve fotoğraf makinalarının suç unsuru olarak gösterildiğini hatırlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi Başkanı Sinan Tartanoğlu, "Gözaltına alınan gazetecilerin kameraları, fotoğraf makinaları, bilgisayar ve cep telefonları, ’ele geçirilen’ bir mermi, bomba, silah, uyuşturucu gibi sergilendi” diye belirtti.
Özgür Basın’ın gerçekleri yazdığı için sürekli operasyonlara maruz kaldığını ifade eden Tartanoğlu, şu çağrıda bulundu: “Özgür basına yönelik bir usul, neredeyse bir kanun haline gelen bu hukuksuzluklar karşısında bir kez daha mahkemelerde ‘Özgür Basın susmaz’ diyeceğiz. Duruşma salonlarında gazetecilik anlatılacak, duruşma tutanakları gazeteciliğin ne olduğu, nasıl ve neden yapıldığı anlatımlarıyla dolacaktır. ‘Gazetecilik suç değildir’ demek için bir kez daha 11 Temmuz’da hakim karşısında olacağız. Haber için, haber alma hakkı için, haber olma hakkı için duruşmaya çağırıyorum.”
MA / Hakan Yalçın