Edremit Belediyesi bünyesindeki ESEM’deki öğretmenler geri çekildi, yüzlerce öğrenci mağdur Edremit Belediyesi bünyesindeki ESEM’deki öğretmenler geri çekildi, yüzlerce öğrenci mağdur

Van'ın Edremit (Artemet) ilçesinde bağlı Kadembas mevkiinde bulunan Van Çimento Fabrikası'nın çevreye yaydığı toz ve dumandan kaynaklı fabrikaya yakın alanlarda ikamet eden yurttaşların sağlığını olumsuz bir şekilde tetiklemesinin yanında yeşil bitki örtüsüne sahip olan ilçeye adeta bir doğa felaketi yaşatıyor. Fabrikanın bulunduğu alana yakın yerlerde fabrikada işletilecek ham madde tahsisi için büyük bir doğa tahribatı yarattığı ve fabrika çevresinde yaşayan yurttaşların fabrikadan yayılan toz ve dumandan etkilendikleri belirtiliyor. Fabrikaya yakın ilçe sakinlerinin bahçelerinde bulunan meyve ağaçlarındaki yapraklarda çimento fabrikasından çıkan ve çevreye yayılan tozlardan adeta katmanlar oluştu. Fabrikanın yarattığı tahribata tepki gösteren yurttaşlar, çimento fabrikasının çevrede büyük bir tahribat yarattığı gibi insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek, fabrikanın mahallelerinden derhal kaldırılmasını istedi.

'Fabrika kanserojen maddeler saçıyor'

Van Çimento Fabrikası'n daha önce çalıştığını belirten ve fabrikanın bulunduğu Yeni Cami Mahallesi'nde ikamet eden Fehmi Karakurt isimli yurttaş, fabrikanın ürettiği malzemenin kanserojen madde taşıdığını ve yaydığını iddia etti. Kendisinin de daha öncesinden çimento fabrikasında çalıştığı esnada fabrikanın yarattığı tahribatlara tanık olduğunu ifade eden Karakurt, Edremit'in doğal güzelliğinin fabrikanın yaydığı toz ve dumandan büyük bir zarar gördüğünü söyledi. Fabrikanın yaşam alanları içinde olmasının insan sağlığını açısından büyük risk teşkil ettiğini belirten Karakurt, "Bu fabrikadan kaynaklı yaşam alanlarımız tehdit altında. Fabrika kanserojen maddeler saçıyor. Mahalle sakinlerinin hepsi fabrikanın yaydığı toz dumandan ve yarattığı gürültüden muzdarip" diyerek, fabrikanın kaldırılmasını istedi. Fabrikanın kaldırılması için birçok defa kaymakamlık ve valilik yetkilileriyle görüştüklerini belirten Karakurt, kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediğini dile getirdi.

'Fabrika yaşam alanlarımızı tehdit ediyor'

Yine fabrikanın bulunduğu mahallede yaşayan Nazım Başbuğa ise, başta çocuklar olmak üzere mahallede yaşayan yaşlı ve diğer mahalle sakinlerinin fabrikanın yaydığı tozdan ve dumandan büyük oranda rahatsızlık duyduğunu ve etkilendiğini belirtti. Büyük bir çevre tahribatına neden olan fabrikanın yaydığı dumandan kaynaklı mahallede birçok kişi de sinüzit ve benzeri solunum yolu hastalıklarının oluştuğuna söyleyen Başbuğa, "Fabrikadan çevreye yaydıklarından dolayı bahçelerimizde ve evlerimizde dahi oturamıyoruz. Çocuklarımız ve yaşlılarımız bu tozdan çok kötü etkileniyor. Tozdan dolayı insanlar daha kötü hastalıklara yakalanma riskleriyle karşı karşıya. Sinüzit ve benzeri hastalıklar artıyor. Bu fabrika burada ilk kurulduğunda burada fazla ev yoktu. Ama şuan için fabrikanın bulunduğu alanda binlerce insan yaşıyor. Yaşam alanlarımızın sınırlandırılmaması için fabrikanın mahalleden taşınarak başka bir alana götürülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

'Her şey usulüne uygun!'

Yurttaşların şikayetlerine ilişkin görüştüğümüz Van Çimento Fabrikası Müdürü Naci Rüzgar ise, söz konusu iddiaların doğru olmadığını savundu. Fabrikalarının tamamıyla resmi prosedür ve izinler dahilinde çalıştığını ileri süren Rüzgar, fabrikalarında filtreleme sisteminin her zaman aktif bir şekilde çalıştırıldığını öne sürerek, bunun içinde çevreye yayılan bir toz ve duman olayının olmadığını, yapılan her uygulamanın usulüne uygun olduğunu iddia etti.