Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan “Sağlık İstatistikleri 2016 Yıllığı” Aydın’da anne ve bebek ölüm oranlarının hem Türkiye hem de Ege Bölgesi’ndeki oranların çok üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
Aydın Tabip Odası Eski Başkanı ve Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYÇEM) Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Sağlık Bakanlığının açıkladığı 2016 yılı sağlık verilerinin Aydın’la ilgili kısımlarını yorumladı. Toplumun sağlık düzeyi ile ekonomik gelişmişlik düzeyi arasında yakın ilişki bulunduğuna dikkat çeken Aydın, Dünya Sağlık Örgütünün, sağlıkta eşitsizliklerin saptanabilmesi için toplumsal sağlık göstergeleri belirlediğinin, bu göstergelerin bir ülkenin ya da bölgenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde de önemli olduğunun altını çizdi.
ANNE ÖLÜM ORANI 3 KAT ARTTI!
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Sağlık Bakanlığının yayımladığı “Sağlık İstatistikleri 2016 Yıllığını” değerlendiren Aydın, Aydın ili ve Ege Bölgesi’ndeki bebek ölüm hızı, beş yaş altı çocuk ölüm hızı, anne ölüm hızı ile ilgili verileri yorumladı. Bakanlığın açıkladığı her üç verinin de Aydın adına endişe verici olduğunu ifade eden Aydın, “2016 yılında Ege Bölgesi bebek ölüm hızı binde 5.5, beş yaş altı çocuk ölümü binde 7.2, anne ölüm hızı yüz binde 24 olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılında Aydın’da yüz binde 8.2 olan anne ölüm hızının 2016 yılında 3 kat artarak yüz binde 24 olması Aydın için alarm düzeyinde bir sonuçtur. Bu rakam aynı zamanda Ege’nin Türkiye’de en fazla anne ölüm hızının gerçekleştiği bölge olduğunu ortaya koyuyor. Anne ölüm hızının Türkiye ortalaması binde 14.7’dir. Bu sonuç çok ciddi ve düşündürücüdür” diye konuştu. ,Aydın, gelişmiş ülkelerde anne ölüm oranının yüz binde 1’e kadar gerilediğini de ekledi.
Aydın ilinin 2016 yılı bebek ölüm hızının binde 7.8 , Beş yaş altı çocuk ölüm hızının ise 9.8 olduğunu belirten Aydın, her iki sonucun da Ege Bölgesi ortalamasından fazla olduğuna dikkat çekti. Aydın’da başta anne ölüm hızı olmak üzere bebek ölüm hızı, 5 yaş altı çocuk ölüm hızlarının yüksek çıkmasının sebebinin yetkili kurumlar tarafından mutlaka araştırılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Aydın, “Bu ölümlerin sebebi sağlık kuruluşlarının fiziki ve tıbbi yetersizliği, sağlık çalışanlarının tıbbi ya da sayısal yetersizliği, sağlık yönetimindeki zafiyetler, halkın eğitim-ekonomik yetersizliğinden ya da çevresel faktörlerden kaynaklı olup olmadığı ortaya konmalıdır. Aydın’da birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarının nüfus başı sayı ve imkanlarının Türkiye ortalamasından daha az olması, kır-kent sağlık kuruluşu ve sağlık çalışanı dağılımının dengesiz olması, kamuda verilen sağlık hizmet kalitesinin yetersiz olması, özel sağlık hizmetlerinde hastalara sadece para gözü ile bakılması Aydın’da anne,bebek ve beş yaş altı çocuk ölümlerinin sağlık hizmetlerinden kaynaklı sebepleridir” dedi.DV