Van’ın Erciş ilçesi Geliyê Zilan (Zilan Vadisi) bölgesi, lahana( kelem) yetiştiriciliğinin en önemli alanları arasında yer alıyor. Sulak alanların tümünde lahana üreten köylüler, yaşanan ekonomik krizden dolayı ektiklerinin karşılığını alamadıklarından yakındı. 

Zilan bölgesinde lahana yetiştiriciliği yapan Cafer Evliyaoğulları adlı çiftçi, yaşanan ekonomik krizden dolayı zor günler yaşadıklarını söyledi. Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu tarlada Nisan ayından bu yana sabah saat 05.00'ten akşam ezanına kadar tarlada çalıştıklarını belirten Evliyaoğulları, “25 Mayıs’ta ektiğimiz lahananın ilk çapasını bugün yapıyoruz. Ekim ayında ise ürünleri topluyoruz. Lahananın satış fiyatı halen belirlenmedi. Fiyatlar belirlense bile emeğimizin karşılığını alamayacağımızı iyi biliyoruz. Çiftçilik bu dönemde zarardır. Hatta külliyen zarardır. Ne yaparsak yapalım bu yıl her şey bizim zararımıza olacak. Biz bu tarlaları alışkanlık olduğu için ekiyoruz. Yoksa zararına niye ekelim tarlayı?" dedi.

'KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'

Mazotun litre fiyatının 6 TL olduğunu hatırlatan Evliyaoğulları, motorun yağından ürünün işçiliğine ve tezgahta satımına kadar her şeyin külfetli bir masraf olduğunu belirtti. Evliyaoğlulları, “Ektiğimizin karşılığını dahi alamıyoruz. Tozuna, toprağına alıştığımızdan dolayı bu işi yapıyoruz. İstanbul’a gidip asgari ücretle sürünelim mi? Yaşımız oldu 50, başka kentlere gitsek de kimse bizi yanında çalıştırmaz. Mazotun litresini 3 TL’ye aldığımızda işler iyiydi. Ama şimdi bir depoyu bir günde tüketiyoruz ve bu zarar bizden çıkıyor. Biz yanımızda çalıştırdığımız insanların emeğinin karşılığını bile doğru düzgün karşılayamayacak durumdayız" diyerek dert yandı.  

‘KİMSE ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNMÜYOR’

Erciş'te 13 Aralık Cuma Okullar Tatil Mi? Erciş'te 13 Aralık Cuma Okullar Tatil Mi?

Tarlada çalışan herkesin sömürüldüğünü söyleyen Evliyaoğulları, “Bizi yönetenler tarlada da emeklerimizi sömürüyor. Tarlada çalışan çocukların emeklerini de bizi yönetenler yiyor. Biz akşama kadar toprağın içinde çorapsız, ayakkabısız eziyet çekiyoruz. Akşama kadar 35 derece sıcakta bu toprağın içinde çalışıyoruz. Nisan ayından bu yana halimiz böyledir. Şimdiye kadar sadece 3 bin TL böcek ilacına para vermişim. 70 dönümdür arazim var ama iki günde sadece bin 500 TL mazot parası verdim. Buradan kaldıracağımız 20 bin tane lahana, onu da atanan kayyum belediyesi işyerimizin önünde satmamıza izin vermiyor. Zabıtalar başımızda duruyor. Ektiğimiz ürünleri satamıyoruz. Her açıdan mağdur ediliyoruz. Mağduriyetimizi kime söylesek para etmez. Kimse çiftçiyi düşünmüyor” diye konuştu.