29 Ocak Perşembe günü Van tv'de yayınlanan  ''Gündem Özel'' programına konuk olan Erciş Belediyesi eş başkanları Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin,gündeme ve belediye çalışmalarına ilişkin  çarpıcı açıklamalarda bulundu.On aylık belediyecilik  tecrübelerini paylaşan eş başkanlar,yaptıkları hizmetler konusunda önemli bilgiler verdi.Kobanê zaferini selamlayarak söze başlayan eş başkan Diba Keskin,Kobanê'de aylardır verilen mücadelenin insanlık ve onur mücadelesi olduğunu ve elde edilen zaferin insanlığın ortak zaferi olduğunu söyledi.Keskin,Kobanê kutlamalarında  Muradiye Belediyesi Eş Başkanı Safure Güneş'in polisler tarafınca darp edilmesini de kınadıklarını dile getirdi.

 ''Sömürü düzenine son verdik''

 Göreve geldikleri on aylık süre boyunca  90 yıldır süregelen, rant ve menfaatin üzerine kurulmuş sömürü düzenine son vermek için  yoğun mücadele verdiklerini ve nihayetinde kazandıklarını belirten eş başkan Keskin; '' 90  yıllık belediye tarihinde Erciş Belediyesi  iki güçlü  aile arasında el değiştirmiştir.Bizimle beraber ilk defa güce, aşirete dayanmayan bir yönetim başa  geldi.Sömürüyü,talanı reddeden,halkların çıkarını esas alan bir pratik sergiledik.Burada yerlisi,Kürd'ü,Kırgız'ı kendi öz yönetimini oluşturdu.Halkların birlikteliğiyle sömürü üzerine kurulmuş yapıyı söküp attık. Bunu halkla beraber yaptık,halkı ortak ederek halkla hareket ederek yaptık.182 Trilyon borca rağmen yaptık.''dedi.

Aynı konuda konuşan Eş başkan Abdurrahman Çağan ise; ''Bu zaman zarfında önemli engellerle karşılaştık.Daha önce hukuka aykırı bir şekilde çalıştırılan 187 kişiyi çıkartmak zorunda kaldık.Çünkü kendileriyle herhangi bir sözleşme yapılmadan yıllardır çalıştırılmış bu insanların işine son vermemiz için  müfettişler uyardı ve bu çalışanları  bize çıkarttırdılar.Diğer taraftan iş-kurdan gelenlerden çıkınca personel kadromuz boşaldı ve hizmet götürmekte zorlandık uzun bir süre. Hizmet yaparken geçmiş dönemden kalma borçları da temizlemeye çalıştık. Esnafa duyuru yaptık, fatura getirmeleri şartıyla kendilerine olan burcu ödedik.Şu ana kadar 1 trilyon 763 milyar dolaylarında esnafa ödediğimiz bir para var.Kamu kurumlarına da 9 .913 milyar ödedik. Onlar yediler hesap bize kaldı.''diye konuştu.

''Şehre rengimizi verebildik''

Belediye hizmetleri hakkında da konuşan Eş başkan Keskin;'' Gelir gelmez işgal edilen kaldırımları açtık, kadınları yönetime kattık ve artık sosyal yaşamda daha aktifler.Toplumsal değişimi sağladık ve toplumu yeniden  halkın yararına dizayn etmeye çalıştık.Kadının toplumdaki rolünü iade etmeye çalışıyoruz.İtfaiye için kadın personel mülakatlarımız devam ediyor.Diğer yandan da toplu taşımacılıkta çalışmak üzere iki tane  kadın şoför alımı için ilan verdik.Bunları yaparken şeffaf ve halka açık olduk.İki defa halka hesap toplantısı düzenleyerek çalışmalarımızı,mali tablomuzu halkla paylaştık.'' diyerek adaletin bu şehir insanı için verdiğimiz en büyük söz olduğunu ve bundan asla taviz vermeyeceklerini belirtti.

''Belediyeyi kurumsallaştırdık''

Daha önce belediye işlerinin not kağıtlarıyla,selamlarla yapıldığını kaydeden eş başkan Keskin,ilk olarak bunu önüne geçtiklerini ve selamlarla değil dilekçelerle yani prosedür neyi gerektiriyorsa öyle yaparak eşitliği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.Daha önce ifraz için vatandaştan dönüm başı  1.500 tl karşılık alınıyorken kendilerinin  şu an 90 tl aldığını dile getirdi. Yapı ruhsatlarını da kurallara göre verdiklerini belirten eş başkanlar;''Seçimlerden bu yana  135 tane yapı ruhsatı verdik.Bunları verirken peyzajından sosyal donatıya kadar bütün şartları koştuk,son bir ay içinde de  5 tane ruhsat verdik. Ayrıca 22 tane yapı kullanma ruhsatı verdik.Bu konuda her zaman  ilkelerle hareket ettik kişiye göre değil. güç zoruyla,para zoruyla kimse bir şey yapamaz.Herkes bizim için eşittir.'' diye konuştu.

 ''Somali'ye var Erciş'e yok''

Erciş'te yaşanan depreme ve Erciş'in en büyük sorunu olan Kentsel Dönüşüm Projesi'ne de değinen eş başkan Keskin;''Depremden sonra Toki yönetimi Van'da ve Erciş'te hazine arazilerine devasa konutlar yaparak iyi paralar kazandı.Tokİ'de yol su alt yapıda sorunlar vardı ve bırakıp gittiler.Yukarı Toki'de on iki sondaj vurmaları gerekiyorken altı adet vurulmuş,bunların da debisi düşük. Bu yüzden su sorunu yaşanmakta orada.Sondaj vurmamız için yazı yazdık kabul edilmesi.Biz de halk mağdur olmasın diye tankerlerle su taşıyoruz.Ancak yakınlarına kuracağımız sondajlarla bu sorunu da uzun vadede çözeceğiz.Bir de Kentsel Dönüşüm diye bir bela var şu an.Dördüncü  yılda hala bir şey yapılmadı. Ve hala halka,bizlere karşı hala koz olarak kullanılıyor.Projenin uygulanacağı 44 hektarda yaşayan insanlar umutsuz ve amaçsız yaşıyorlar.Sonuç olarak hala depremden iki  ay sonrası haldeyiz.Bunu gidermeyenler bir de cami yapıp reklam yapıyorlar.Somali'ye Toki götüren anlayış bize  gelince donup kalıyor.Halk,siyasi hesaplara kurban durumda.Üstelik  2012 yılında belediye meclisi bütün yetkilerini  Çevre Şehircilik Bakanlığı'na devrediyor.O alanda ticaret yaşamı tükenmiş ve biz bir çivi dahi çakamıyoruz.Ankara'da oturarak halkın yaşam damarına yumruk basmışlar.Ama boş durmayacağız.Bu alanlar dışındaki imar ve düzenleme çalışmalarına başlayıp kendi projemizi uygulayacağız. '' dedi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda Ercişli şair ve yazarlar büyük ilgi gördü Diyarbakır Kitap Fuarı’nda Ercişli şair ve yazarlar büyük ilgi gördü

 

''Onların on yılda yapamadıklarını on ayda yaptık''

Yaptıkları hizmete de değinen eş başkanlar,onca borca ve kısıtlı imkanlara rağmen önemli hizmetlerde bulunduklarını söyleyerek şöyle konuştu;''Son on yılda 101 km kanalizasyon yapılmışken  biz 8 ayda 63 km yaptık.55 km köy içi yol yaptık. 51 km'lik köy yoluna asfalt dökerek 8 yaylada yeni yol açtık.13 km sulama kanalı açtık. Çelebibağı Belediyesi'nden devraldığımız kültür merkezimizi  tamamladık. Yeşilova  mahallesinde  45 gün boyunca araçlarımız çalıştı.Örene'de  beş bin,Yeşilova'da 40 bin,Yukarı Çınarlı ve Tekevler mahallelerinde 5 bin, Kasmabağı'nda 4.800 metre kanalizasyon hattı çektik. Pilot bölgelerde spor kompleksi uygulamasına başladık.Bunları yaparken her aşamasına halkı dahil ettik.Çünkü ilk defa seçim dışında köyleri ziyaret ettik.Ve bu çalışmaları da halkın özellikle de kadınların talepleri doğrultusunda raporlaştırarak gerçekleştirdik.Acil olanlar bunlardı ve kısa zamanda çözüme kavuşturduk.Asfalt şantiyesini ilkbaharda kuracağız ve uzun vadede hizmetlere böylece başlayacağız.

''Projelerimizle geleneksel belediyeciliği aşmaya çalışıyoruz''

Projelerden bahseden eş başkanlar,yaptıkları yada yapacakları projelerle geleneksel belediyecilik anlayışını aşarak yeniden toplumsal inşanın çabasında olacaklarını dile getirerek bu anlamda büyük sorumluluklarının olduğunu söyledi.Eş başkanlar son olarak;''Çalışmalarımız iki dilli yapılmakta.Beş yıllık stratejik planımızı  oluşturduk.Sosyal yardımlaşma ve kadın politikaları birimlerini kurduk.Sağlıktan  eğitime,kültürden  tarıma birçok alanda  hizmet etmeye çalışacağız. Ekolojik ve insanı merkeze alan bir paradigma geliştireceğiz.Bunlar için para çok sorun değil. Çünkü başkasının cebine akan musluklar belediye havuzuna akıyor artık.Her mahalleye tandır evi projesine Yukarı Toki'de tandır evi açarak başladık.Kapalı peynirciler ve kasaplar çarşısı için baharda uygulayacağımız projelerimiz var.Dil üzerinde çalışma yapabileceğimiz kreşler kurslar açacağız.Çıkan aylık kürtçe-türkçe gazetemizin yanı sıra bir de kültür-sanat dergisi çıkaracağız.Erciş'e özel endemik tür olan Erciş üzümünü(merlot)  tekrar kazandırmak için 320 dönümlük araziye  bağlar kuracağız.Kooperatifler kurarak bunu ekonomik bir istihdam alanına olarak kuracağız.Keza güneş panelleri kuracağız ve kendi enerji ihtiyacımızı böylelikle karşılayacağız.Êzing peyniri için patent çalışmalarına başladık.Onu da bir marka haline getirip  tarımda, üretimde Erciş'i tekrar  hak ettiği yere taşıyacağız ve dayatılan sadaka kültürünü yeneceğiz.''diye konuştu.