Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde 21 tutsağın 33 gündür sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Erciş'te TUHAD-DER Erciş Temsilciliği öncülüğünde basın açıklaması yapıldı. Zilan Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasına BDP'li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Savaşın kazananı barışın ise kaybedeni olmaz" yazılı büyük pankartlar taşındı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından TUHAD-DER Erciş Temsilcisi Fevzi Can, açıklama yaptı. Yaşanan barış sürecinde siyasi tutsakların serbest bırakılmasının tartışıldığı bir dönemde Tekirdağ'da hak ihlalleri nedeniyle tutsakların açlık grevine girdiğini söyleyen Can, "Cezaevlerinde ölümün eşiğine gelen tutsakların durumlarını yetkililerin görmemezlikten gelmesine anlam veremiyoruz" dedi.



'416 tutsak ölüm sınırında'



Başlatılan barış sürecinden bugüne kadar Türkiye'ye cenazelerin gelmediğini ifade eden Can, bazı güçlerin yaşanan bu duruma tahammül etmediğini ve cezaevi koşullarının ağırlaştırarak tutsaklara içlerindeki öfkeyi kustuklarını söyledi. Başlatılan barış sürecinde PKK'nin üzerine düşeni yaptığını aktaran Can, "Cezaevlerinde 416 hasta tutsak bulunuyor. Bu 416 tutsağın durumu her geçen gün ağırlaşmaktadır. Bu tutsaklardan başta Avni Uçar olmak üzere 8 tutsak her geçen gün ölüm sınırına yaklaşmaktadır. Adli Tıp raporları bu tutsakların cezaevi koşullarında yaşayamayacağını söylemesine rağmen, tutsaklar halen serbest bırakılmıyor. Buradan hükümete sesleniyoruz, PKK'nin dün yaptığı açıklamada geri çekilme kararına karşılık verilmesi için cezaevlerindeki tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması gerekiyor" diye konuştu.



Can,Cezaevlerindeki tutsakların taleplerinin siyasi değil insani talep olduğunu vurgulayarak,tutsakların 8 maddelik  taleplerini şöyle sıraladı.

 

Fiili ve psikolojik işkenceler derhal son bulmalı ilgili personel hakkında adli, idari işlem yapılmalıdır.
45/1 nolu, genelgede düzenlenen sohbet hakkı tam olarak ve bütün mahpuslara eşit uygulanmalıdır.
Aramalar uygun yapılmalı, defterlerimize el koyma uygulamalarına son verilmelidir
Disiplin cezası terörü son bulmalı, bu temelde açılan ve sonuçlanan cezalar iptal edilmelidir.
Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü mahpusların koşulları insanileştirilmelidir.
10 kitap 10 gazete ,dergi sınırlaması getiren karar geri çekilmelidir.
Yer değişiklikleri taleplere uygun yapılmalı, keyfi veya zorla yer değiştirmelere son verilmelidir.
Girişte dayatılan çıplak arma uygulamasına son verilmeli, insan onuruna uygun bir arama yapılmalıdır.



Tutsakların taleplerinin okunması ardından 5 dakikalık oturma eylemi ile açıklama son buldu.

 

Erciş'e ait yolcu otobüsü, Sivas-Erzincan sınırında devrildi: 17 yaralı Erciş'e ait yolcu otobüsü, Sivas-Erzincan sınırında devrildi: 17 yaralı