Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Hamas lideri İsmail Heniyye’yi İran’ın başkenti Tahran’da öldüren İsrail’in İran dini lideri Ayetullah Hamaney’i de öldürüebileceğini iddia etti.

Bolton ‘Hamaney korumasını artırmalı çünkü İsmail Heniyye’yi güvenli olması gereken İran başkentinde güvenli olması gereken bir yerleşkede öldüren, Hamaney’e, İran vatandaşlarına, terörist vekillerine ve tüm dünyaya şu açık mesajı verdi: İran’da kimse güvende değil.’ ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre John Bolton Independent Arabia’da yayınlanan yazısında şu görüşlere yer verdi:

Ne Dini Lider ne Kasım Süleymani, ne de Besic güçlerinin en alt düzey savaşçısı güvende değil.

Bu acı gerçek, dini fanatizme ya da otoriter ideolojiye kapılmamış tüm İranlıları Mollalar yönetimi altında geleceklerini yeniden düşünmeye itmeli.

İsrail (ya da bunu kim yaptıysa), ister Heniyye’nin ziyareti sırasında patlatılmadan iki ay önce yerleştirilen bir bomba ister hassas güdümlü silah kullanmış olsun, sonuç aynıdır.

Heniyye öldürüldü ve İran da bunun karşısında aciz ve aşağılanmış bir halde duruyor.

Peki sonra oldu?

Heniyye suikastının üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen İran henüz yanıt vermedi.

İsrail’in 25 Ağustos’ta Hizbullah’a yönelik önleyici saldırısı İran’ın stratejisinin bir kısmını sekteye uğratmış olabilir.

Bunlara ABD’nin halihazırda var olan askeri güçleri de ekleniyor ve bunlar hem saldırı hem de savunma açısından dikkate alınması gereken ve varlıkları tek başına İran’ın yanıtını geciktirebilecek güçlerdir.

Rusya’da 7.2 büyüklüğünde deprem Rusya’da 7.2 büyüklüğünde deprem

İran, daha da cesurlaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun nisan ayında olduğu gibi bu kez Washington’un baskılarına boyun eğmemesinden korkuyor.

Biden’ın artık “topal ördek” olduğu ve yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizlik de göz önüne alındığında, İsrail bu anı kesin bir darbe vurmak için ideal bir an olarak görebilir.

Böyle bir saldırı, İran’daki birkaç füze fırlatma sahasını hedef almanın ötesine geçebilir.

İsrail öncelikle İran’ın hava savunma sistemlerini çökertebilir.

Bunu nükleer ve balistik füze programlarına, petrol altyapısına veya İran Devrim Muhafızları’na ait ülke çapındaki önemli ve askeri varlıklara yönelik saldırılar izleyebilir.

Dahası Dini Lider Hamaney bile hedef olabilir.