Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesi Çöpler köyünde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait altın madenindeki siyanürlü pasa dağında 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu toprak altında kalan 9 kişiyi arama çalışmaları heyelan riski gerekçesiyle 19 Şubat gece saatlerinde durduruldu. Ekolojist ve çevrecilerin maden sahasına girişleri engellemeye devam edilirken, Melêtî Çevre Platformu (MAL-ÇEP) üyeleri ilçe merkezi ve 45 villa tipi evin yapıldığı Çöpler köyünü ziyaret ederek enkaz altında kalanların aile ve yakınları ile görüştü.
Gözlem ve tanıklarını anlatan Platformun Sözcüsü Hasan Kay, 13 Şubat’ta yaşanan facia ile birlikte Licik ilçesinden Fırat Nehri’ne siyanür aktığını belirtti. Bu siyanürün Erzîngan, Dêrsim, Riha, Amed, Irak, Suriye gibi birçok yere zararının olacağının belirten Kaya, “Bu siyanür bu bölgelerdeki tarımı ve yaşam alanlarını yok edecek” dedi.
‘ÖNLEM ALMADILAR’
Aynı bölgede 2022’de yaşanan siyanür boru patlamasının ardından bölgede incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Kaya, o zaman da şirketin kapatılması gerektiğini siyanür havuzları başında haykırdıklarını ifade etti. Bölgeye ilişkin o dönem “ÇED gerekli değildir” ile “alan genişletme” kararları verildiğini anımsatan Kaya, ekolojistler olarak dün olduğu gibi bugün de olası tehlikelere dikkat çektiklerini ifade etti. Kaya, “Siyanürün gözle görülür derecede sorun yaratacağını ve bunun ölümlere dönüşeceğini o günde söyledik. O nedenle bugün olacaklara biz işaret ettik ama önlem almadılar” diye konuştu.
Görüştükleri ilçe halkının daha önce geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını ancak hayvancılığın bitmesi nedeniyle madende çalışmaya başladıklarını belirten Kaya, bu nedenle halkın 6 bin 500 kişinin çalıştığı şirketin kapanmasını istemediğini söyledi.
İŞÇİLER BÖLGEDEYKEN DİNAMİT Mİ PATLATILDI?
Görüştükleri yurttaşların pasa dağındaki yarılmanın günler öncesinden görüldüğünü, ancak uyarılara rağmen önlen alınmadığını dile getirdiklerini aktaran Kaya, köylülerin yine olayın 9 işçinin pasaları kontrole gittikleri sırada dinamit patlatılması sonucu yaşandığını ifade ettiklerini paylaştı.
'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEMELİYİZ’
Olayın ardından 8 kişi tutuklanırken, esas sorumluların tutuklanmamasını eleştiren Kaya, yaşanan felaketin sorumlularından birinin AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum olduğunu kaydetti. Kaya, “Bu nedenle bu madende siyasi bir durum söz konusu. Bunun karşısında da toplumun örgütlü olması gerekiyor. Siyasi partiler, çevreciler, ekolojistler bir araya gelerek buna yönelik her yerde eylem ve etkinlikler yapabilmeli. Bu madeni durduruncaya kadar mücadeleden vazgeçmemeliyiz” diye konuştu.
MA / Müjdat Can