Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Demokratik Hareket’in (MoDem) lideri François Bayrou’yu hükümetin 4 Aralık’ta düşmesinin ardından yeni başbakan olarak atadı. Bayrou, Macron’un göreve geldiği Nisan 2022’den bu yana atadığı dördüncü başbakan oldu.

Esad'dan ilk açıklama: Suriye'den nasıl kaçtığını anlattı Esad'dan ilk açıklama: Suriye'den nasıl kaçtığını anlattı

Demokratik Hareket, Fransa Ulusal Meclis’inde 577 sandalyeden 36’sına sahip. Yeni başbakanın ülkenin 2025 bütçesini meclisten geçirmek ve muhtemel bir gensorudan kaçınmak gibi zorlu bir görevi olacak. Şu an için sağdan gelen tepkiler görece temkinliyken soldan gelen tepkilerse tamamıyla olumsuz.

HÜKÜMET NASIL DÜŞTÜ?

Fransa’da temmuzdaki erken genel seçimin galibi olan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron tarafından göreve getirilen Barnier ve hükümetinin aşırı sağ ile işbirliği içinde olduğunu savunuyordu. 

Ülkeyi üç aydır yöneten Barnier hükümeti, NFP tarafından özellikle sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağa yaklaşmakla itham ediliyordu. Barnier hükümetinin elinde salt çoğunluk olmadığından mecliste yasama faaliyetlerine devam edebilmek için aşırı sağcı RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.

Ancak solcu NFP tarafından sunulan gensoru önergesine, geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı RN de lehte oy kullanmaya karar verdi. Bunun nedeni, başbakanın, 2025 sağlık sigortası bütçesini mecliste oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını devreye sokmasıydı. Daha öncesinde RN’nin Grup Başkan Vekili Marine Le Pen, başbakanın bu hamleyi yapması halinde partisinin gensoru önergesini destekleyeceğini açıklamıştı.

Böylece oylamada 331 milletvekilinin gensoru önergesine destek vermesiyle gerekli sayı 288 aşılmış, hükümet düşmüştü.