İstanbul Tefecilik Büro Amirliği, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda örgütlü tefecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarına yönelik bir operasyon başlattı. Yapılan incelemelerde, şüphelilerin yüksek faiz oranlarıyla borç verdikleri ve bu borçlar karşılığında mağdurlar adına çek ve senet düzenledikleri tespit edildi. Şüpheliler, borçlar ödendiğinde çek ve senetleri iade edeceklerini vaat etseler de, bu sözlerini tutmadıkları ortaya çıktı.
Mağdurların Mal Varlıkları Ele Geçirildi
Borçlarını ödeyen mağdurlara çek ve senetlerin iade edilmediği, bunun yerine şüphelilerin kurduğu paravan şirketler aracılığıyla bu belgelerin piyasaya sürüldüğü belirlendi. Hiçbir ticari faaliyeti bulunmayan bu şirketler, çekleri tahsil ederek mağdurların tüm mal varlıklarını ele geçirdi. Bu yöntemle mağdurların yaklaşık 42 milyon lira zarara uğradığı tespit edildi.
Eş Zamanlı Operasyon ve Gözaltılar
Polis ekipleri, İstanbul, Kocaeli, Samsun, Sakarya, Balıkesir, Yalova, Adana ve Bursa'da eş zamanlı operasyonlar düzenleyerek 32 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda, 65 milyon lira değerinde 99 çek ve çeşitli silahlar ele geçirildi.
Şüpheliler Kefaletle Serbest Bırakıldı
Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkeme tarafından adli kontrol şartı uygulanan şüpheliler, kefalet ödeyerek serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında yürütülen çalışmaların devam ettiği öğrenildi.