Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abdullah Öcalan'la ilgili soruya verdiği yanıtta, "Herhangi bir değişiklik yok. İmralı'da devam ediyor" dedi.

Suriye Politikasında Stratejik Sabır ve Yeni Dönem

İstanbul'da düzenlenen bir medya toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Suriye'de Beşar Esad rejimi ve HTŞ'nin yönetimi ele geçirmesine ilişkin konuşan Fidan, "Eli kanlı bir rejime karşı zorlu bir mücadele veren Suriyeli kardeşlerimiz, 61 yıllık mezalimi sona erdirerek yeni bir dönemin temellerini attılar" dedi.

Fidan, Türkiye'nin stratejik sabırla sürdürdüğü Suriye politikasının tarihsel bir doğruluğa dayandığını belirterek, "Haklının acelesi yok dedik. Bugün tarihin doğru tarafında durmanın haklı gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin YPG ile İlgili Duruşu Net: "Ya Biz, Ya Başkası Adım Atacak"

Suriye yönetiminin YPG'ye yönelik bir operasyon başlatıp başlatamayacağı sorusuna Fidan, "Bunu defaatle söyledik. Böyle bir tehditle yaşama şansımız yok. Ya başkası açacak ya da biz açacağız" şeklinde yanıt verdi.

Öcalan'ın Durumu: "İmralı'da Devam Ediyor"

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmelerin ardından gelen soruya Fidan, Öcalan'la ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, "İmralı'da devam ediyor" açıklamasını yaptı.

İddia: Gündem, Öcalan ve Suriye'deki yeni dönem İddia: Gündem, Öcalan ve Suriye'deki yeni dönem

Fidan, Öcalan’ın liderliğindeki PKK'nın uluslararası ilişkilerine de dikkat çekerek, örgütün birden fazla ülke ve istihbarat servisiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Fidan, "Böyle sızılmış, manipüle edilmiş bir örgütün kendi liderlerinden gelen bir talimatla ne derece güçlü bir refleksi olabilir, o başka bir sorun alanı" dedi.

11 Yıl Sonra Aynı Senaryo: "Dinlerler mi, Kendi Tercihleri"

Fidan, geçmişte benzer bir sürecin yaşandığını hatırlatarak, "Geçmişte de örgüt liderliği talimat verdi, 'silahları bırakın ve çıkın' diye bir çıkış başladı. Sonra Suriye meselesi bahane edilerek bunu durdurdular. Şimdi yaklaşık 11 yıl sonra aynı senaryoyla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

Fidan, Türkiye'nin bu süreçte tehdit analizi yaparak, diplomatik ve askeri araçlarla çözüm üretmeye odaklandığını vurguladı. "Bizim devlet olarak bütün hesabımız, bu türden varsayımsal konular üzerinden değil, gerçekçi hesaplamalar üzerinden olmak durumunda" dedi.

Tehdit Analizi ve Stratejik Yaklaşım

Fidan, Türkiye'nin amacının düşmanlarla savaşmak değil, tehditleri ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, "Sınırımızın öbür tarafındaki ülkelerin toprağında bir gözümüz yok. Amacımız düşmanımız olan bir tehdidi ortadan kaldırmak" ifadelerini kullandı. Ayrıca, PKK-YPG’ye karşı yürütülen mücadelenin, Kürt halkına karşı bir mücadele olarak algılanmaması gerektiğini de dile getirdi.

Fidan, "Nasıl ki DEAŞ dendiği zaman Arap denmiyor, PKK-YPG'ye karşı mücadeleyi de Kürtlere karşı mücadele diye kullanmak doğru bir terminoloji değil" diyerek, doğru terminolojiye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.