HDP Erciş Belediyesi Eş Başkan adayları projelerini tanıttı.Van yolu caddesi üzerinde bulunan Maciter Hotel konferans salonunda gerçekleştirilen proje tanıtımına, HDP Van il Eşbaşkanı Yadişah Karabulak, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık,Erciş Belediyesi Eş Başkan adayları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala, HDP, DBP, DTK, TJA, TUHAY-DER yöneticileri, CHP Erciş ilçe örgütü, Bakkallar odası, Erciş Belediye Spor Kulubü Derneği ve Süphan Dağcılık Kursu derneği’nin yanısıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Tanıtımda ilk olarak sözü HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık aldı.Kısa bir konuşma yapan Şık “Erciş Belediyesi Eş Başkan Adaylarımız ilçe için çok kıymetli projeler hazırlamışlar bende merak içinde bu projelerin açıklanmasını bekliyorum serkeftin "Ya Me Ye" zafer bizimdir. “ diyerek sözlerini tamamladı.

Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı! Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı!

'ERCİŞ’İ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'

Bir kentin mimari estetiğinin o kentin sosyolojik yaşamını belirlediğini söyleyerek konuşmasına başlayan HDP Eş Başkan adayı Yıldız Çetin, "Bildiğiniz gibi 2014 yılında DBP ile Erciş Belediyesini kazandık, halkın iradesi bu şekilde tayin edildi.2 Yıl boyunca çok güzel projelere imza attı.Belediye Eş Başkanlarımız buna tahammül edemeyen zihniyet tüm Belediyelerimize olduğu gibi Erciş Belediye’sinede kayyım atandı. Seçilen irade tanınmadı, kayyımlarla halkın iradesi gasp edildi, Belediye Eş Başkanımız sayın Diba Keskin 3 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Buradan hepinizin şahsında Diba Keskin ve tüm tutuklu Belediye Eş Başkanlarımızı saygı ile selamlıyorum diyerek dün olduğu gibi bugünde Erciş’i hak ettiği görünüme kavuşturmak, insanlara hak etikleri yaşam koşullarını sunmak için kaldığımız yerden devam ederek bu şehri yeniden inşa edeceğiz . Erciş için yapacağımız her şey kapalı kapılar ardında değil, şeffaf açık, Erciş halkının bilgisi dahilinde yapılacaktır. HDP olarak Erciş’i hak ettiği görünüme kavuşturacağız” dedi.

'KARARLARI ERCİŞ HALKI İLE BİRLİKTE VERECEĞİZ'

Ardından sözü Eş Başkan Adayı Mahmut Pala aldı. 16 Mart 1988 yılında yapılan Halepçe Katliamını anarak konuşmasına başlayan Pala, “ Seçim çalışmalarımıza başladığımız günden bu yana halkın sorun ve sıkıntılarını birebir dinliyoruz.İnsanların bizden beklentileri çok, bu yüzden öncelikli acil beklentiler olan yol,su,çöp ve ulaşım gibi sorunlarla ilgili somut taahhütlerde bulunuyoruz. İkincisi ilçenin imar ve planlama sorunu var. Bu sorunların çözümünde kararı Erciş halkı ile birlikte vereceğiz. Bu bizim orta vade planımızdır. Üçüncüsü de ilçenin turizm,tarım ve üretim potansiyelini harekete geçirecek ve şehri güzelleştirecek projelerdir”diye belirtti.

Daha sonra Eş Başkan adayları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala projelerini bazılarını kamuoyu ile paylaştı.

Eş Başkan adaylarının açıkladığı projelerden bazıları şu şekilde:

KENT PLANLAMASI 

* Elektronik Anket ve Analiz uygulaması Kentin bir çok noktasına yerleştirilecek  halkın memnuniyeti ve ihtiyaçları belirlenecek çıkan sonuçlar aylık olarak halkla paylaşılacak.

*Tek yönlü trafiğe açık sokaklar.

*Trafiğe kapalı sokak tarasımları.

* Kent merkezinde bulunan sokakların genişletilmesi.

*Şehrin görselliğini bozan iş yerlerinin dış cephe bakımı yapılacak.

*Kent estetik kurulu kurulacak.

*Kentin bütün mahalle ve sokaklarında aydınlatma işlemi yapılacak.

*Kavşaklar ve yaya geçitleri geometrik olarak düzenlenecek ve boya çalışmaları yapılacak.

*İlçenin iki merkezi noktasına havuzlu ve halkın kullanabileceği parklar yapılacak.

*İlçenin bir çok noktasına küçük ormanlar yaratarak orman ekosistemleri korunacak.

*İlçede dağınık ticari alanları bir araya getirerek daha düzenli ve hizmete erişimin daha kolay hale getireceğiz.

*İlçede bulunan otogalericiler ve toptancıları kenti rahatlatacak ortak bir alana toplayacak modern bir site kuracağız.

*İlçenin merkezi bir noktasına ulaşımı ve kent içi düzeni rahatlatacak büyük bir otopark projesini hayata geçireceğiz. 

*Mekanik ve betonerme otoparklar yapılacak.

ULAŞIM HİZMETLERİ

*Şehir merkezinde aynı bölgeleri kullanan köylerin minübüslerinin yolcu indirip bindirme ve park sorununu çözmek için iki köy garajı yapılacak.

*Taksicilerin daha sağlıklı ve rahat bir ortamda çalışmalarını sağlamak için mevcut bekleme merkezlerine modern taksi durakları yapılacak.

*Toplu ulaşım güzergahlarında yaşanılan eksiklikler giderilip belediye otobüs sayısı artırılacak.

*"Otobüs harekat amirliği birimi” kurulacak halkın memnun olmadığı ulaşım güzergahlarında anlık müdahale ederek sorunları çözeceğiz.

*Toki konutları, Çelebibağı ve Kocapınar güzergahları denetlenecek ve ulaşım daha kısa süreli sağlanılacak.

*Kocapınar ana yol güzergayını kullanan köylerimize günde 3 kez belediye ulaşımı sağlanacak.

*Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli çalışarak ilçede ulaşım güzergahlarının bulunduğu yerlerdeki otobüs durakları onarılacak durağı olmayan noktalara durak yapılacak.

*Durakların kış koşullarında kullanılabilecek yapıya sahip olmasına dikkat ederek klimalı kapalı duraklar yapılacak.

*Bisikler yolları iyileştirilip kullanışlı hale getirilecek ve yeni bisiklet yolları yapılacak.

*Uygun olaran sokak ve caddeler trafiğe kapatılacak Van Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürütülerek engelsiz yol projesi yapılacak.

*Sahil yolu 2 etap projesi yeni Erciş Devlet Hastanesine çıkabilecek şekilde tamamlanacak.

TURİZM

*İlçede bulunan tarihi yapıları korumaya alıp imkanlarımız doğrultusunda restore edip bakımlarını yapacağız.

*Köylerimizde bulunan tarihi yapıları, kalıntıları tanıtacak geziler düzenlenecek  ve yazılı materyallere dönüştüreceğiz.

*Kentin işlesokak ve caddelerine sokak sanatı yapılabilecek alanlar oluşturacağız özellikle müzisyenlerin halkla iç içe sanatlarını icra edebilecekleri alanlar oluşturacağız.

*Erciş Kent Orkestrasını kuracağız.

*Kendin farklı dinamitlerini bir araya getirecek kent kültür konseyi kurulmasını sağlayacağız.

*Erciş’i tanıtacak çalışmalar yapacağız. ilçemizin kültür ve sanatı üzerine kitap çalışmaları yapacağız.

*Jeotermal otel kompleksi Zilan jeotermal alanı, Erciş’in ve Van Gölünün  30 km kuzeyinde 1850 ile 3500 metre yükseltileri arasındaki zilan vadisi içerisine Hasanabdal- Şor ve Gergili köyleri arasında yer alan jeotermal otel kompleksini yaparak Erciş ekonomisine ve istihdamına katkı sunacağız.

*Teleferik Projesi Uzun vadede belirttiğimiz lokasyonda teleferik projesini hayata geçirmek için her türlü girişimde bulunacağız. Oluşturacağımız proje ile Avrupa Birliğinden destek alacağız.

*Erciş sahilinde tekne turları düzenleyeceğiz sahil boyunca ulaşımı alacağımız tekneler ile sağlayacağız.

SPOR

*Her mahalleye spor kompleksleri ve semt sahaları yapacağız.

*Salon sporlarını destekleyen kapalı spor salonları yapacağız.

*Futbol takımlarımıza destek sunup alt yapıdan yetişen gençlerimizi spor’a kazandıracağız.

*Mahallelerimize çok amaçlı kültür merkezleri inşa edeceğiz içerisinde konferans salonları,ana dilde sağlık hizmetleri ,kütüphaneler, çocuk kreşleri ve oyun alanları olacak. 

*Su sporlarının yapılabileceği bir su spor merkezi kurulacaktır.

SAĞLIK HİZMETLERİ

*Evde bakım hizmetleri vereceğiz.

*Belediyeler Doktor ve Hemşire çalıştırabilir bu personellerimizle sahada sağlık taramaları yapıp halkımızın sağlık sorunları ile yakından ilgileneceğiz.

*Anadilde sağlık seminerleri vereceğiz.

*Belediyemize Ambulans tahsis edeceğiz.

KADIN PROJELERİ

*Kadın yaşam merkezleri ile kentteki tüm kadınların dayanışma ağını oluşturacağız.

* Yaşam merkezi şeklinde organize edilecek kadın yaşam merkezi kadınların tüm sorunları ile ilgilenecek.

*Kadın yaşam merkezinde kültürel, sanatsal, ekonomik ve psikolojik örgütleme ağı oluşturulacak.

*Kadınlar için JIN Kart uygulaması başlatacağız tüm kadınlarımıza bu kartları ücretsiz olarak dağıtacağız. Bu kartlarla ulaşımdan %50 indirimle sürekli olarak faydalanacaklar.

ÜRETİM PROJELERİ

*Hayvansal atıkların toplanacağı ve doğal gübre elde edileceği bir fabrika kurmak için tüm girişimlerde bulunacağız. Tarım ve hayvancılık bölgemizin vazgeçilmez bir gelir kaynağıdır. Bu proje ile  hem doğamızın yapısını bozmayacağız hem de organik üretim gerçekleştirerek istihdam alanı yaratacağız.

*Erciş Belediyesi bünyesinde bulunan şirketleri aktif hale getireceğiz bu şirketleri yoluyla yapılacak kanuni engeller aşılarak halk şirketi misyonu üstleneceğiz.

*Belediye olarak tarımsal boş arazileri tespit ederek uzaman ekiplerle uygun hale getirip halkın üretim yapmasını sağlayacağız.

*Tarımsal ve maddi destek ile bu alanda gerçekleştirilen üretimden verdiğimiz destek oranında pay alacağız belediye olarak.

*Verilen destekler ve mahsül ortaya çıktığında mahsülün satın alınması belediye şirketimiz trafından alınacaktır.

*Makarna Fabrikası Belediye şirketi tarafından kurulacak fabrikanın ham meddesi şirket tarafından halk verilen tarımsal destek karşılığında elde edilecektir. Makarna fabrikası ile hem tarımsal üretim artırılacak hemde iş istihdam alanı sağlanacaktır.

*Sucuk Fabrikası Kurulacak Hayvancılık acısından zengin olan ilçemiz bu alanda bir üretim ortaya koyma kapasitesinme sahiptir Bu kapsamda sucuk fabrikamız hem üretim hemde iş istihdamı sağlanması için sucuk fabrikası kuracağız.

*Ticaret mekanizması içinde yer alamayan bireylerin özellikle kadınların kendi hanelerinde kendi yetenekler ve imkanları doğrultusunda ürettikleri her ürün kurulacak kooperatif tarafından alınacak ve satış yeri kurularak satılacaktır geliri tamamen üreten kadınlara aktarılacaktır.

*Et ve Süt Kooperatifleri kuracağız  ilçemizin köylerinde süt, yağ, peynir ve et kurulacak kooperatif tarafından alınacak sermaye sahiplerinin çok düşük fiyatlara alarak yüksek karlar alıp satışa sundukları bu ürünler doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılacaktır.

*Asvalt Şantiyesi ilçemizin asfaltlama ihtiyaçlarını karşılayabilmek için asvalt şantiyesi kuracağız. 

*Ekolojik Köy- Organik Üretim pilot uygulamasını başlatacağız Erciş'te tespit edilecek arazisi uygun maliyetleri minimuma indirecek bir köyde pilot uygulama yapılacaktır. Kimyasal hiçbir uygulama dahil edilmeden tamamen organik ürünler elde edilerek kooperatif tarafından metropollere satılacaktır. Elde edilen gelir hem köyün üretim kapasitesine hem de temel altyapı ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

*Güneş enerjisi panelleri kuracağız Van ili güneş enerjisi ile enerji elde etmek için fiziki olarak elverişlidir. Güneş enerjisinden faydalanılarak doğal enerji üretimi ile tarımsal üretim gerçekleştireceğiz. Bölgemizde iklim koşulları sebebiyle yetişmeyen tarımsal ürünleri elde edilen enerjiyi seracılıkta kullanacağız.

*Giyim kumbarası ve Gıda bankası kuracağız İlçenin bazı noktalarına metal giyim kumbaraları konularak ihtiyaç fazlası kıyafetler toplanılacaktır. Toplanılan kıyafetler belirli sürelerle toplanılıp yıkanıp ihtiyaç sahiplerine sunulacaktır. Belediye şirketi veya kooperatif yoluyla halk gıda marketi kurulacaktır. Gıda marketi önemli bir işlevi yerine getirecektir. En önemli işlevi ekonomik durumlarının şeffaf ve adil bir şekilde kötü olduğu tespit edilen ailelerin buradan ücretsiz faydalanmasını sağlamak olacaktır.

*İlçede 200 ile 300 Kadın arkadaşımıza iş isdihdamı sağlamak adına tekstil fabrikası kurulacak.

HİZMET PROJELERİ

*Atık toplama ve dönüştürme tesisleri ilçemizde ciddi seviyete atık ve çöp sorunu bulunmaktadır. Bu sorun ve atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile çözülecektir. Kuracağımız atık dönüşüm tesisi ile birlikte çöplerden biyoenerji elde edilecektir.

*Hayvan Barınağı mevcut belediye yönetimi özellikle şikayet üzerine köpekleri toplayarak şehre uzak noktalarda katlediyor. Hayvanların kendi doğal yaşam alanlarında barınaklar yaparak hayvanları her türlü şiddetten uzak tutacağız. 

*Evsiz yurttaşlarımız için barınma ve aş evi yapacvağız ilçemizde evsiz yurttaş sayımız az olsada bu hizmeti sunmak önemli bir ithiyacı yerine getirecektir. Köylerden hastanelere gelen yurttaşlarımızın kullanabileceği barınma yeri olarakta kullanılacaktır.

EĞİTİM PROJELERİ

*Kadın ve Erkek Yurdu yapılacaktır.  Köylerden dershanelere gelen  öğrencilerimizin kalacağı  bir merkez olarak tasarlanacaktır. İlçemizin öğrenci sayısı oldukla  farklı eğitim gruplarından olan gençlerimizin barınma ihtiyacını karşıyalacak  bir yurt yapılacaktır.

*Kreş ve çocuk destekleme merkezleriyapıalcak  Çocukların özgür bireyler olarak yetişmelerinden yanayız. Tekçi cinsiyetçi ve ötekileştirici eğitime karşı ihtiyaçlarına ilgilerine ve yeteneklerine uygun kalitede çok dilli ve çok kültürlü eğitimi savunuyoruz. Kreş ve çocuk destek merkezlerini artıracağız. Çocuklarımıza güvenli ve sağlıklı yaşam ortamı sağlayacağız.

*Erciş Kent Kütüphanesi İlçemizde çok dilli çok kültürlü çok kapsamlı bir kent kütüphanesi yapacağız. Kapasitesi büyük her esere ulaşılabilecek kütüphanemiz ayrıca işitme ve görme engelli vatandaşlarımızın sesli ve kabartmalı kitap materyallerini bulunduracağız.

KÜLTÜR VE SANAT PROJELERİ

*Kültür merkezi Kültür evleri, sinema ve tiyatro salonlarını içeren kültür merkezi projemizi gerçekleştireceğiz. Kültürel hizmetleri mahalle ve köylere ulaşacak şekilde planlayacağız. Her yıl düzenli bir şekilde ilçemizde festival düzenleyeceğiz.

*Dengbej evleri kuracağız kültürümüz ve tarihimiz yok olmayacak. 

İNANÇ HİZMETLERİ

*İnançlar, kültürel ve toplumsal hafıza konusunda çalışma yapan kurumları destekleyeceğiz.

*İnanç merkezleri için ihtiyaç halinde  yer tahsisi restorasyon veya inşaat desteği verilecektir. İnanç merkezlerinin temizlik hizmetini yapacağız.

*Cenaze mezarlık hizmetlerini ücretsiz gerçekleştireceğiz. 

*Taziye evleri kuracağız.

*Mezarlıkların bakım ve onarımını yapacağız.

ORGANİZASYON HİZMETLERİ

*Doğa Afet risk şube müdürlüğü kurulacak Erciş deprem riski yüksel bir bölgedir dolayısıyla doyasıyla deprem risk şube müdürlüğü kurularak burada deprem risk analizleri kentin depreme olan dayanıklığı ve hazırlığı sürekli takip edilecektir.  Bu müdürlüğümüz acil durumlarda her türlü dedbirin alınabilmesi ve acil hareket planı için stratejik planlamalar gerçekleştirecektir.

*Kent konseyini kuracağız kent konseyi daha aktif ve katılımcı hale getirilerek ilçemiz hakkındaki alınacak tüm politikalar demokratik süreçler doğrultusunda gerçekleşecektir.

*Kent estetik kurulunu oluşturacağız  Kentin mimari ve estetik bakımından koruması ve geliştirilmesi bu kurulla sağlanacaktır.

Proje tanıtımı alkışlarla son buldu.(HABER MERKEZİ)