Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu başladı. Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göçü 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefali üreme öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye çalışırken, bu doğal göç Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye’deki Bendimahi Çayı'nda yaşanıyor. Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalini izlemek için merkez ve çevre illerden onlarca yurttaş bölgeye akın ediyor. 

SUYUN AKIŞININ TERSİNE SÜREN YOLCULUK

Erciş ilçesinde yaşayan Heykeltıraş ve Tarihçi Şahvelat Kılıç, balıkların bu geçişlerinin yıllardır sürdüğünü söyledi. Kılıç, “Buraya sürekli balık tutmaya geliyorduk. Geçimimiz vaktiyle balıkçılık üzerineydi. Van balığı iki yerden geliyor. Bunlardan biri Deliçay diğeri ise Zilan çayıdır. Üreme için tatlı sulara geliyorlar. Normalde sodalı suda yaşıyorlar. Burası Amerika’nın Alaska eyaletinde yaşayan somon balıkları gibidir. Alaska’da ayılar nasıl somon balıklarını yiyorsa, 40 yıl önce burada da Kerdız’tan gelen ayıları bilinçsizlikten dolayı öldürdüler. Bu ayılar buraya gelerek balıkları yakalayarak yiyorlardı. Doğa bilimcilerimiz olmadığı için bu ayıları öldürdüler” diye konuştu. 

ÜREME DÖNEMİNDE BALIKLAR AVLANMAMALI

Balıkların akıntının tersine doğru hareket ederek kendilerini buradaki kayalara vurarak yumurtalarını çıkardığını söyleyen Kılıç, "Balıklar üreme yapmak için tatlı suya gelmek zorunda. Sodalı suda üreseler zaten o balıklar ölürler. Önemli olan buradaki balıkların üreme döneminde avlanmamasıdır" dedi. 

Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı