Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 4 Nisan Uluslararası Mayın Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Irak Temsilcisi Sandra Lattouf, konuya ilişkin yaptığı konuşmada, “Her çocuğun mayınlar ve savaş kalıntısı patlayıcılardan uzak, güvenli ve istikrarlı bir çocukluk geçirme hakkı vardır” dedi. Sandra Lattouf ayrıca bu tehlikelerin sadece fiziksel zarar vermekle kalmayıp, çocukların güvenli bir ortamda oynamasını, öğrenmesini ve gelişmesini de engellediğini bildirdi.

BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS) Irak Program Yöneticisi Pehr Lodhammar ise kirliliğin ilerleme önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini ve UNMAS’ın Irak hükümeti ve Mayın Eylem Müdürlüğü’ne (DMA) arazi temizleme ve güvenli dönüş için destek verme konusundaki kararlılığını yineledi.

UNICEF ve UNMAS, son olarak 4 Nisan Mayın Farkındalık Günü vesilesiyle, Irak hükümetine özellikle çocukları mayın ve savaş kalıntıları (ERW) tehlikelerinden korumak için acil önlemler alması çağrısında bulundu. Açıklamaya göre Irak’taki mayın ve savaş kalıntıları nedeniyle son beş yılda en az 314 çocuk yaşamını yitirdi veya yaralandı. 

Suriye'de geçici yönetimle anlaşma sağlandı: SDG Halep'ten çekiliyor Suriye'de geçici yönetimle anlaşma sağlandı: SDG Halep'ten çekiliyor

Tahminlere göre Irak topraklarının 2 bin 700 kilometrekareden fazlası hâlâ bu tür patlayıcılarla kirlenmiş halde. Bu yaygın kirlilik, günlük yaşamı tehdit etmenin yanı sıra ekonomik kalkınmayı ciddi şekilde engelliyor, eğitime ve temel geçim kaynaklarına erişimi kısıtlıyor ve en önemlisi, topraklarından edilmiş yüzlerce yurttaşın güvenli bir şekilde topraklarına dönmesini engelleyerek istikrar ve yeniden yapılanma çabalarını sekteye uğratıyor.