Bedran Çiya Kurd, kendileri ile Suriye Hükümeti arasında Halep’teki Kürt mahalleleri üzerine vardıkları anlaşmanın Efrin'deki durumun normalleşmesine ve göçmenlerin geri dönüşüne zemin hazırlamasını beklediklerini söyledi.

Özerk Yönetim ile Şam arasındaki anlaşma 1 Nisan'da yapıldı ve perşembe günü anlaşmanın ilk etabı gerçekleştirildi. Bu aşamada Şam'a bağlı güvenlik güçlerinden 97 tutuklu ile Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı 146 tutuklunun takası yapıldı.

Asayiş birimine devredildi

Anlaşmanın ikinci aşamasında, Halep’in Kürt mahallelerinden 500'den fazla DSG savaşçısı cuma günü çekildi ve bu bölgelerin korunması Özerk Yönetim'e bağlı Asayiş birimine devredildi. Bu birimler bundan böyle Suriye hükümetinin güvenlik güçlerinin üniformalarıyla görevlerini yerine getirecek.

Bedran Çiya Kurd, dün varılan anlaşmaya dair Rûdaw Radyo’da yayınlanan ve Hüseyin Ömer'in sunduğu Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) podcast'ine konuştu.

Tutuklu takasının "güven inşası için her iki tarafın da iyi niyet adımı" olduğunu belirten Bedran Çiya Kurd, “Şu anda ana çalışma tutuklular üzerine yapılıyor" dedi.

Bir grup tutuklunun daha takas edileceğini söyleyen Bedran Çiya Kurd, anlaşmanın Efrin'deki tüm sorunların sona ermesi için bir başlangıç adımı olduğuna işaret etti.

Efrin, 2018 yılında Türkiye ve güdümündeki silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. O tarihten beri, insan hakları örgütleri bu grupların Kürt vatandaşlara yönelik zorla göç ettirme, yağma, gasp, tecavüz, haraç kesme gibi birçok suçunu kaydetti.

Mazlum Abdi: Suriye genelinde ateşkes çabaları sürüyor Mazlum Abdi: Suriye genelinde ateşkes çabaları sürüyor

"Efrinlilere karşı ihlaller yapılmamalı"

Bedran Çiya Kurd şöyle devam etti:

"Kamışlo ve Şam anlaşmasında Efrin'le doğrudan ilgili iki konu var. Tutuklular konusu bunlardan biri. Efrin'de tutuklu olanların serbest bırakılması gerekiyor. Ayrıca halkımızın Efrin'deki yaşam ve seyahati özgür olmalı ve onlara karşı hiçbir ihlal yapılmamalı."

Suriye Hükümeti Efrin’de kendi kurum ve kuruluşlarını açmış olsa da “Emşat” ve “Hamzat” gibi silahlı gruplar hala Efrin'de bulunuyor ve şehri kontrol ediyor.

Bedran Çiya Kurd silahlı gruplar hakkında da şunları söyledi:

"Diğer adım ise Efrin'deki bu silahlı grupların yarattığı karışıklık ve sorunları sona erdirmek için hükümetle birlikte çalışma kararıdır. Geçen 7 yılda birçok kötü iş yapıldı. Birçok sahtekarlık yapıldı, insanların mülklerine el koydular, birçok sahte belge düzenlendi. Tüm bunların çözülmesi gerekiyor ve bu zaman alacak. Türkiye'ye bağlı olan ve halkımıza zarar veren bu grupların Efrin'de kalmaması ve Suriye ordusunun bir parçası olması gerekir."